Ministerie van Buitenlandse Zaken

Marokko zal integratie in Nederland niet belemmeren

25 nov 2008 | Nederland en Marokko delen de mening dat Nederlanders van Marokkaanse afkomst in de Nederlandse maatschappij dienen te integreren. Dat was de conclusie van het gesprek tussen minister Verhagen en zijn Marokkaanse ambtgenoot Fassi Fihri in Rabat. Marokko zal daarbij geen enkele belemmering vormen.

'Nederlanders van Marokkaanse afkomst zijn eerst en vooral Nederlander', aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'Contacten met de Marokkaanse overheid, zo die al nodig zijn, mogen de integratie niet in de weg staan, moeten open en transparant zijn en moeten op strikt vrijwillige basis plaatsvinden.'

De beide ministers ondertekenden een gemeenschappelijk actieprogramma, waarin op een groot aantal terreinen doelstellingen zijn opgenomen voor verdere gesprekken tussen Nederland en Marokko. Over het actieprogramma is meer dan twee jaar onderhandeld.

Zo streven beide landen onder meer naar meer samenwerking op het gebied van handel, economie, politie en justitie, bestrijding van terrorisme en een regeling die het mogelijk maakt illegaal in Nederland verblijvende Marokkanen terug te sturen naar hun land van herkomst.

Verhagen sprak met de Marokkaanse minister Toufiq (Islamitische Zaken) over de contacten vanuit Rabat met imams die werkzaam zijn in Nederland. Minister Toufiq verzekerde Verhagen ervan dat daarbij meer openheid zou worden betracht en dat het verre van de bedoeling van de Marokkaanse overheid is om zich in Nederlandse aangelegenheden te mengen.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl