Buitenlandse Zaken België


Datum: 24/11/2008

DRC - seksueel geweld tegen vrouwen als oorlogswapen: Charles Michel dringt aan op actie

Aan de vooravond van de internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen, vraagt Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Charles Michel om stil te staan bij het humanitair drama dat zich afspeelt in het Oosten van Congo, waar seksueel geweld door strijdende partijen systematisch aangewend wordt als oorlogswapen. Dagelijks zijn vrouwen het slachtoffer van verkrachtingen, ontvoeringen; seksuele mishandeling en slavernij.

België speelt een voortrekkersrol in de strijd tegen seksueel geweld. Minister Michel heeft deze tragedie tot een prioriteit van zijn beleid gemaakt: hij pleit voor een versterkte actie via een holistische aanpak en zet zich actief in om de problematiek op de internationale agenda's te houden.

Tijdens een tussenkomst in de Veiligheidsraad in juni, heeft Minister Michel in de naam van België gepleit voor een Speciale Rapporteur van de Verenigde Naties die door de Secretaris-generaal belast wordt met het systematisch verzamelen van informatie en het bijeenbrengen van het op terrein reeds beschikbare materiaal. De Minister heeft ook gewezen op het belang van een effectieve toegang voor de slachtoffers tot het International Strafhof.

De actie van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking tegen seksueel geweld berust op 3 peilers: de medische verzorging van de slachtoffers, de begeleiding en reïntegratie en de strijd tegen de straffeloosheid.

Begin dit jaar heeft Minister Michel beslist om het gezamenlijk programma van UNICEF, UNFPA (het VN bevolkingsfonds) en OHCHR (het VN mensenrechtencommissariaat) ter bestrijding en preventie van seksueel geweld tegen vrouwen, jongeren en kinderen in de DRC te steunen voor de periode 2008-2011. Terzelfder tijd levert België steun aan het programma REJUSCO voor de strijd tegen de straffeloosheid.

Bovendien heeft de Minister in september de campagne « Say no to violence against women » van het Ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties voor Vrouwen (UNIFEM) ondertekend, die met de steun van actrice Nicole Kidman een einde wil stellen aan geweld tegen vrouwen.