Gemeente Achtkarspelen


Burger Achtkarspelen gooit geld weg!?

Vorige week heeft u hier al kunnen lezen over de acht weken durende rubriek over afval. De rubriek wordt afgesloten met een prijsvraag. Hiermee maakt u kans op een geheel verzorgde excursie voor vier personen naar Ecopark de Wierde. Lees de tekst dus goed, want hier gaat de prijsvraag over. Deze week deel 1!

Afval en wat u daarover moet weten (1/8)
In Achtkarspelen worden verschillende afvalstromen gescheiden ingezameld. Afval wordt steeds vaker hergebruikt, het fungeert dan als grondstof voor een volgend product. U begrijpt dat iets wat als grondstof kan dienen veel lagere kosten met zich meebrengt om af te voeren dan afval dat daar niet voor geschikt is. Het scheiden van afval is dus niet alleen goed voor het milieu omdat er minder grondstoffen nodig zijn maar ook om de kosten voor de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk te houden. Het afvoeren van restafval, dat is alles wat in de grijze container terecht komt, is het duurst.

Iedereen wint
Regelmatig vinden er sorteeranalyses plaats waarbij de samenstelling van het restafval onderzocht wordt. Daaruit blijkt dat de helft van de inhoud van de grijze containers bestaat uit afval dat hier niet in thuis hoort! Veel groenafval en papier komen ten onrechte in de grijze container terecht. Slecht voor portemonnee en milieu dus. De kosten van het afvoeren worden evenredig verdeeld over alle inwoners van de gemeente. Iemand die trouw alle afval scheidt betaald evenveel als iemand die dat niet doet. In het kader van "de vervuiler betaalt" wil de gemeenteraad onderzoeken op welke wijze zij dit kan veranderen. Hierbij kunt u denken aan het steekproefsgewijs controleren van containers en het uitdelen van administratieve boetes. Er bestaat nog steeds een hardnekkig gerucht dat het gescheiden afval uiteindelijk toch allemaal op een grote hoop beland. Dit fabeltje willen we nu toch echt de wereld uit helpen. De komende weken gaan we u op deze plek uitleggen wat er dan wel met uw gescheiden afval gebeurt. We volgen het afval op zijn reis die begint nadat u het hebt weggegooid. We sluiten af met een prijsvraag waarbij u een geheel verzorgde excursie kunt winnen naar Ecopark de Wierde! Daar kunt u zelf bekijken wat er allemaal gebeurt op het gebied van verwerking en recycling van afval. Hoewel er maar 1 prijs is zit de werkelijke winst natuurlijk in het beter scheiden van afval, daar wint iedereen bij. De serie goed volgen dus!