Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Groeibriljant Oud IJsselmonde

Plein met historische allure

Woensdag 19 november j.l. hebben wethouder Karakus en deelgemeentevoorzitter Marco Rook, samen met de kinderen van groep 7 van de Van Brienenoordschool, de laatste hand gelegd aan het nieuwe kerkplein in Oud IJsselmonde naast de Adriaen Janszkerk.

Op het nieuwe plein zijn zes lindes geplant, de kinderen van de Van Brienenoordschool hebben wenshoutjes bij de boomwortels gestopt en met de wethouder en de voorzitter de boomspiegels met grond opgevuld. Hierna hebben de kinderen een Bomenrap als Ode aan de Boom gezongen.

De afronding van het plein is eveneens de afronding van de 1e fase van de Groeibriljant Oud IJsselmonde. De Stichting Dorpsherstel Oud IJsselmonde wil met deze Groeibriljant de historische uitstraling van Oud IJsselmonde weer in ere herstellen.

De 1e fase van de Groeibriljant, de aanleg van het plein en het opknappen van de omgeving rondom de Adriaen Janszkerk, is nu dus afgerond. Over de 2e fase van de Groeibriljant, nieuwbouw langs het plein, wordt binnenkort een besluit genomen.

De Groeibriljant heeft een vliegwielfunctie gehad voor de rest van Oud IJsselmonde. Vorig jaar is de visie Oud IJsselmonde vastgesteld die tot doel heeft het oude dorpse karakter te versterken en de relatie tussen de rivier en het oude dorp verbeteren. Ook de straten binnen het oude dorp moeten het dorpse karakter terugkrijgen. Hiervoor is het plein een goed voorbeeld. Momenteel wordt gewerkt aan het Masterplan Oud IJsselmonde waarin de ontwikkelingen uit de visie verder worden uitgewerkt. Dit Masterplan zal met de bewoners van Oud IJsselmonde, net als bij de totstandkoming van de visie, worden besproken.

Ode aan de boom
Ode aan de boom is een educatief boomplantprogramma van de Stichting ElemenTree voor de kinderen van de groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen. Het programma bewerkstelligt dat de kinderen zich intensief bezighouden met bomen eb zich bewust worden van de waarde van natuur en bomen in het bijzonder. Het lespakket houdt onder meer in een bomenbelevenisparcours op de gemeentekwekerij en een rondgang langs de bomen in de eigen buurt. Het programma wordt afgesloten met het planten van bomen door de kinderen. Het programma wordt geheel verzorgd door de stichting. De oplevering van het kerkplein met de nieuw geplante bomen was een leuke combinatie met de afronding van het project Ode aan de boom van de Van Brienenoordschool. Wilt u meer weten over dit project? Kijk op www.elementree.nl