Dienstenbond CNV

Nieuws

24 november 2008

Leeftijdsdiscriminatie bij Kruidvat?

Onlangs heeft CNV Dienstenbond een interne mail van Kruidvat onder ogen gekregen waarin een districtmanager zijn filiaalmanagers verzoekt om op leeftijd te letten bij de aanname van nieuw personeel en het verlengen van contracten. CNV Dienstenbond is fel gekant tegen een dergelijk leeftijdsdiscriminerend personeelsbeleid en wil dat de directie hier nadrukkelijk afstand van neemt.

In de interne mail afkomstig van een districtmanager van Kruidvat wordt onder andere tot het volgende opgeroepen:
1.de aanname van vulploegmedewerkers en weekendhulpen boven de 21 jaar moet worden stopgezet.

2.de aanname van parttimers en fulltimers boven de 23 jaar mag alleen na toestemming van de districtmanager.

3.vulploegmedewerkers boven de 18 jaar mogen niet meer in de vulploeg, hier moeten jongere medewerkers voor aangenomen worden.
4.contracten van weekendhulpen boven de 21 jaar mogen niet meer verlengd worden.

5.contracten van vulploegmedewerkers boven de 18 mogen niet meer verlengd worden.

6.contracten van vulploegmedewerkers en weekendhulpen mogen maximaal 3 maal verlengd worden en daarna moet sowieso het dienstverband beëindigd worden.

7.meeruren moeten vooral gemaakt worden door goedkope medewerkers.
8.goedkope vulploegmedewerkers en weekendhulpen moeten aangenomen worden om meeruren te laten draaien en duurdere medewerkers mogen niet in de vulploeg opgenomen worden.

Ongelijke behandeling nadelig voor jongeren en ouderen Voor CNV Dienstenbond staat onomwonden vast dat het bovenstaande verzoek in strijd is met de 'Wet Gelijke Behandeling op grond van Leeftijd bij de Arbeid'. Deze wet verbiedt het maken van onderscheid op basis van leeftijd. In het verzoek aan filiaalmanagers zijn zowel jongeren als ouderen de dupe. Voor mensen boven de 23 jaar die graag bij Kruidvat willen werken wordt het lastig gemaakt aan een baan te komen. Tegelijkertijd worden de voornamelijk jongere vulploegmedewerkers en weekendhulpen ernstig beperkt in hun mogelijkheden om bij Kruidvat aan de slag te blijven. Voor CNV Dienstenbond is het daarom klip en klaar dat AS Watson, het moederconcern van Kruidvat, direct afstand moet nemen van dergelijke opdrachten aan filiaalmanagers. Letten op de kleintjes is in tijden van economische neergang geen enkel probleem, maar AS Watson neemt dat nu wel heel letterlijk. Daarnaast wil CNV Dienstenbond dat AS Watson aantoont dat een dergelijk beleid binnen het bedrijf geen gemeengoed is. In een spoedoverleg met de directie zal dit dan ook aan de orde komen.

Incident?
CNV Dienstenbond hoopt dat het verzoek aan filiaalmanagers een incident is en niet landelijk voorkomt. Als er ook bij jou in het filiaal een dergelijk verzoek is neergelegd horen wij dat graag. Wij willen namelijk op alle mogelijke manieren de zekerheid hebben dat er niet op leeftijd wordt gediscrimineerd. Het is in het belang van jou en je collega's om dergelijke misstanden te melden zodat wij deze snel aan de kaak kunnen stellen.

Reactie directie
Inmiddels heeft de directie van AS Watson gereageerd op het bericht van CNV Dienstenbond. Zij geven aan afstand te nemen van de leeftijdsdiscriminerende maatregelen die door een districtmanager zijn opgedragen aan zijn filiaalmanagers. Het is volgens de directie geen beleid om een dergelijk onderscheid te maken op basis van leeftijd en er is volgens hen daarom op geen enkele wijze opdracht gegeven om dit leeftijdsonderscheid te maken. Zij zullen ervoor zorgdragen dat het verzoek wordt teruggedraaid. CNV Dienstenbond is blij met deze reactie van de directie en vertrouwt erop dat dergelijke signalen niet meer voor zullen komen.