Gemeente Breda

Stadsarchief Breda zet digitale deuren open

Klik hier voor vergroting.

Op 21 november 2008 lanceerde het Stadsarchief Breda haar nieuwe website, http://www.stadsarchiefbreda.nl/, met een uitgebreid digitaal aanbod van historische archieven en collecties.

Naast een groot aanbod van digitale fotos, films, archieven en persoonsgegevens biedt de website ook meer uitgebreide zoekopties.

Bezoekers van het digitale Stadsarchief kunnen op naam of onderwerp zoeken in het overzicht van de archieven en collecties. Ook kan men zoeken in de inventarissen van de afzonderlijke archieven en collecties, zoals bij voorbeeld de archieven van het Bredase Begijnhof, de scouting De Blauwe Kei, de Vrouwenraad Breda en het bestuur van de Gemeente Breda (1280- 1980).

De digitale beeldbank is uitgebreid met een winkelwagenmodule om afdrukken te bestellen van fotos. Verschillende films over Breda zijn gedigitaliseerd, waarvan er op dit moment zes online te bekijken zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld films te zien over de nieuwbouw van het warenhuis V&D (1930-1935), een verkeersklok in de binnenstad van Breda (1932-1933) en het sociaal-cultureel centrum De Pekhoeve (1973-1980).

Het zoeken op de website is sterk vereenvoudigd met de optie Hulp bij Onderzoek, waar informatie te vinden is over manieren van zoeken en over vaak geraadpleegde bronnen.

Themas op de homepage zoomen in woord en beeld dieper in op historische bronnen en onderwerpen uit de archieven en collecties. Zo is de collectie schetsboeken in te zien van de Bredase vader en zoon Huijsmans, ooit beroemde tekenleraren aan de Koninklijke Militaire Academie. Een ander thema belicht de totstandkoming van het Chassé Park.

Op de website staat ook een lespakket met het onderwerp Mijn Woonomgeving. Dit lespakket is speciaal ontwikkeld voor groep 8 van het basisonderwijs en is door scholen te downloaden met een login en wachtwoord.

Zoeken naar voorouders?

De akten van de Burgerlijke Stand van Breda met persoonsgegevens van na 1811, inclusief de voormalige randgemeenten Ginneken-Bavel, Nieuw-Ginneken, Princenhage, Prinsenbeek en Teteringen, zijn voor zover openbaar alle op naam door te zoeken. Een gevonden akte kan men via de website bekijken, downloaden en afdrukken.

Breda, 21 november 2008