Vlaamse Overheid

adviseert ouderen over woningaanpassing

Dezilverensleutel.be informeert en adviseert ouderen over woningaanpassing

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

dinsdag 25 november 2008

Enter, het Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid, krijgt dit jaar een subsidie van 69.250 euro van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Steven Vanackere. Met dit subsidiebedrag bouwde Enter een informatiepunt en een website uit over wonen van ouderen.

Minister Vanackere benadrukt regelmatig dat de stijgende levensverwachting van de Vlamingen eerder als "verzilvering" dan als "vergrijzing" moet worden ingeschreven. Met de gepaste ondersteuning kan deze demografische ontwikkeling verzilverd worden in de richting van meer welzijn.

De overgrote meerderheid van ouderen wenst zelfstandig te blijven wonen. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat de bestaande woning kwalitatief is en aangepast is aan de wijzigende noden van de persoon in kwestie. Vaak is dit echter niet het geval. De groep van ouderen is heel divers en naargelang de persoonlijke situatie zijn de woonbehoeften ook anders.

Een belangrijke doelgroep zijn de jonge ouderen, namelijk de vijftigers en zestigers en zelfs de zeventigers die maximaal kunnen gesensibiliseerd worden om actief aan hun woonsituatie te werken. Met het initiatief van "De Zilveren Sleutel" wil Enter deze groep van ouderen en hun familieleden bereiken zodat ze bewust stilstaan bij de eigen woonsituatie en doordachte keuzes kunnen maken. Ook professionelen en beleidsmakers kunnen bij het expertisecentrum terecht voor praktische informatie en ondersteuning om het kwaliteitsvol en zelfstandig wonen van ouderen breed uit te dragen.

De website www.dezilverensleutel.be geeft concrete tips om de woning comfortabeler en veiliger te maken en informatie over woningaanpassing, woonvormen, verhuizen, premies, leningen en dienstverlening. Naast het informatiepunt en de website, krijgen professionelen in onder andere de Regionale dienstencentra met dit project ook vorming over het adviseren van ouderen over woningaanpassing.

Meer info: www.dezilverensleutel.be

Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid - Enter vzw, T 011 26 50 30

De Zilveren Sleutel staat symbool voor het langer zelfstandig thuis wonen van ouderen. Een sleutel hebben betekent ook de eigen woonsituatie in handen hebben. Zilver verwijst niet alleen naar het doelpubliek (ouderen) maar onderstreept ook de kwaliteit en de waardevolheid van zelfstandig wonen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be