Nieuw-Vlaamse Alliantie


Inhoudelijk congres Jong N-VA groot succes (25/11/08)

Een groot succes, zo kan men het eerste Jong N-VA ledencongres zonder twijfel omschrijven. Een 100-tal N-VA-jongeren trotseerden zaterdag het slechte weer voor het congres Pluspunt. De jeugd van nu over het Vlaanderen van morgen. Heel wat opvallende voorstellen werden na grondige discussie goedgekeurd.

Onder de goedgekeurde standpunten een aantal evidenties, zoals de splitsing van de Belgische Spoorwegen, het laten uitdoven van de faciliteiten en het faciliteitenonderwijs. Opvallende voorstellen waren onder meer het pleidooi voor gemeentelijk stemrecht voor studenten in de stad waar zij studeren en de vervroeging van het vak Frans naar het 2de leerjaar en het Engels naar het 5de leerjaar. Jong N-VA pleit ook voor meer keuzevakken in de laatste graad secundair onderwijs en om een verplicht vak burgerzin of maatschappelijke oriëntatie te introduceren. Ook rond internationale studentenmobiliteit werden gewaagde ideeën gelanceerd. Zo wil Jong N-VA dat een Europese onderwijservaring een wezenlijk onderdeel wordt van elke master-opleiding. De uitwisselingsbeurzen moeten bijgevolg drastisch omhoog en moeten gekoppeld worden aan de levensstandaard van het bestemmingsland.

Tevens herhaalde Jong N-VA haar eerdere pleidooien voor een absoluut rookverbod in de horeca en eist Jong N-VA dat de CO2-uitstoot die tijdens het vervaardigen en transporteren van producten is uitgestoten, op het etiket/label van het eindproduct wordt vermeld. Ook voor andere themas zoals het ondersteunen van de gaming-industrie en het regionaliseren maar ook herorganiseren van jeugdsanctierecht en bijzondere jeugdzorg werd moeiteloos een meerderheid gevonden. Belangrijk is ook dat Jong N-VA zich volmondig schaart achter het N-VA-idee om een gezinsquotiënt in te voeren.

Met de goedgekeurde teksten trekken de jongeren nu zelfverzekerd naar de N-VA om zo hun strijdpunten in het verkiezingsprogramma van 2009 te krijgen.

Zoals aangekondigd gingen 10 gelukkigen met een exemplaar van de doorwrochte studie Argumenten Pro Belgica naar huis. Pieter-Paul Moens was de gelukkige winnaar van een gratis deelname aan het ZOmerTreffen 2009, ditmaal in Baskenland en Catalonië. Op www.jongnva.be/pluspunt kunt u een fotoverslag bekijken. Daar mag u eind deze week ook de definitieve congresteksten verwachten.

Auteur:
Bas Luyten
Algemeen voorzitter Jong N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Bas Luyten
Telefoon: 0479/32 69 29
Fax: 02/217 35 10
E-post: sebastian.luyten@n-va.be
Url: www.jongnva.be