Nieuw-Vlaamse Alliantie


Aandeel generische geneesmiddelen stijgt (25/11/08)

Op basis van enkele parlementaire vragen (vragen 565 en 1411) die Dr. Louis Ide aan mevrouw Onkelinx stelde zien we een trend in welke geneesmiddelen en antibiotica gebruikt worden: generische versus originelen. De cijfers voor het tweede semester 2007 zijn heet van de naald. U kan ze HIER bekijken.

Enkele vaststellingen: het aandeel generische geneesmiddelen stijgt, met zelfs een opvallende stijging van 2005 op 2006. De stijging zet zich door in 2007, weliswaar tegen een lager tempo dan voorheen. Vlaanderen is de enige regio boven het Belgisch gemiddelde.

Deze cijfers kunnen helpen om de berichtgeving van deze week in een juist daglicht te plaatsen. Het feit dat het antibioticaverbruik sterk daalt, gecombineerd met het feit dat het aandeel van de generische antibiotica in het geneesmiddelenpakket stijgt, is enkel toe te juichen. Dit heeft namelijk budgettair een bijzonder goeie impact.

Tenslotte wil ik als arts-politicus het volgende nog meegeven:


1. De artsen hebben de verantwoordelijkheid het juiste geneesmiddel voor te schrijven. Zij hebben daarvoor gestudeerd. Het budgettaire aspect zowel voor patiënt en maatschappij zou daarin een factor moeten zijn, het is evenwel niet de enige factor. De overheid mag en moet de artsen daartoe stimuleren, maar een echte big brother houding die een aanslag zou betkenen op de therapeutische vrijheid van de arts is verwerpelijk. De overheid ziet namelijk alleen maar het budgettaire. Paternalisme vanwege de arts is ook uit de boze: een goede arts-patiënt relatie verdraagt zeker de discussie over het gebruik van generieken.

2. Medicijnen kopen en gebruiken via internet is veel gevaarlijker.
3. Er zou geen reclame voor geneesmiddelen mogen zijn.
4. De apotheker is ook een waardevolle speler in het veld: daarom moeten geneesmiddelen in de apotheek blijven. Meer nog het kan niet dat zoals in het Verenigd Koninkrijk zogenaamde apotheken in de supermarkt (voor alle geneesmiddelen) worden verkocht door een niet-apotheker.

Auteur:
senator
Dr. Louis Ide

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be