Sanquin: "Reiskosten geen beletsel voor bloed- en plasmadonors"

25/11/2008 13:00

Sanquin

Amsterdam, 25 november- Sanquin past de reiskostenregeling voor donors aan. De Raad van Bestuur van de bloedvoorzieningsorganisatie vindt dat reiskosten geen beletsel mogen zijn voor donors om bloed of plasma te geven.

Uit een donorenqu(ee)te is gebleken dat de meeste donors van Sanquin geen behoefte hebben aan aanpassing van de huidige regeling. Toch waren er signalen van donors dat de reiskosten in hun bijzondere situatie een beletsel vormden. Die signalen waren aanleiding om de Landelijke Donorraad te vragen om opnieuw naar de regeling te kijken. De LDR beveelt aan om de bestaande regeling te handhaven maar met een hardheidsclausule. Sanquin heeft daarop besloten dat donors voor wie reiskosten een beletsel vormen, vanaf 1 december een vergoeding kunnen krijgen.

Oud en nieuw

De reiskostenregeling voorzag ondermeer al in een vergoeding voor tol- en parkeergelden. Die vergoeding blijft bestaan. Andere reiskosten voor donors werden alleen in bijzondere situaties vergoed. Bijvoorbeeld wanneer een specifieke donor voor een bepaalde patiënt apart werd opgeroepen. Nieuw is de mogelijkheid om reiskosten vergoed te krijgen als zij een beletsel zijn om bloed te komen geven.

Donorraad

Om de belangen van donors te behartigen zijn donors vertegenwoordigd in regionale donorraden en in een landelijke donorraad die de Raad van Bestuur van Sanquin adviseert over het donorbeleid.

Sanquin

Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, patiënten en donors te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.





http://www.sanquin.nl/reiskosten