Conferentie tegen seksuele uitbuiting van kinderen begonnen 25 november 2008, Rio de Janeiro - Vandaag begint in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro een internationale conferentie over het voorkomen van seksuele uitbuiting van kinderen. Bijna 3.000 deelnemers uit ruim 125 landen komen bij elkaar om te praten over resultaten op dit gebied en om opnieuw afspraken met elkaar te maken.

"Seksuele uitbuiting laat bij kinderen geestelijke en soms ook lichamelijke littekens achter. Het vermindert bij hen de hoop dat ze een waardig bestaan kunnen leiden," zegt Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal. "Geen land of regio is immuun voor dit verschijnsel en iedereen die toekijkt en niets doet is schuldig."

De vorige internationale conferentie tegen seksuele uitbuiting van kinderen werd in 2001 in de Japanse stad Yokohama gehouden. Tijdens deze bijeenkomst richtte de deelnemers zich alleen op de commerciële uitbuiting van kinderen. In Rio de Janeiro komen ook niet-commerciële vormen van seksueel misbruik aan de orde. Zo worden kinderen thuis misbruikt, door religieuze leiders, onderwijzers, soldaten van vredesmissies en door leden van gewapende groeperingen.

"Seksuele uitbuiting is de ultieme vorm van machtsmisbruik," zegt Veneman. "Een paar jaar geleden ontmoette ik in Rwanda een 16-jarig meisje. Ze stelde me de heel directe vraag: 'Wat gaan jullie doen om de verkrachtingen te stoppen?' Deze vraag moeten we gezamenlijk beantwoorden, waarbij we overtuigd moeten zijn van de noodzaak om in actie te komen."

Fotoreportage 'Wie zwijgt, stemt toe' over kinderen die het slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting