Politiebond ACP

25 november 2008

ACP: oplossing voor problemen bij politie

Door: Gerrit van der Kamp

Politievakbond ACP komt met een plan om personele en financiële problemen bij de politie aan te pakken.
ACP: 'oplossingen voor financiele en personele problemen bij de politie'

De ACP komt met oplossingen voor financiele en personele problemen bij de politie

Op 28 februari 2007 luidde de ACP de noodklok: Bezuinigingen op de politiezorg!!!. In eerste instantie ging het om bezuinigingen van 131 miljoen euro. Door de inspanningen van de ACP, ondermeer het aanbieden van de petitie `Veiligheid in gevaar', werd dit bedrag teruggebracht tot 100 miljoen euro. Al vanaf het eerste begin was het voor de ACP helder: deze bezuinigingen gaan zorgen voor financiële problemen die politiemensen, en uiteindelijk ook burgers, raken.

Financiële en personele problemen
De ACP heeft sindsdien op verschillende manieren aandacht gevraagd voor de financiële en personele problemen bij de politie. Achter de schermen werd via korpschefs en politici aandacht gevraagd voor de gevolgen van de bezuinigingen van 100 miljoen. De gevolgen maakten we zichtbaar in de media. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp was in september 2008 te zien in de uitzending van het TV-programma NOVA (`Politie op zwart zaad'). Het ging hier over de gevolgen van de financiële situatie van de korpsen op politiemensen (werknemers) en de veiligheid.
De afgelopen week blijkt dat de door de ACP voorspelde vacatureproblematiek (zie bijlage) voor `blauwe' diensten en in de opsporing daadwerkelijk aan de orde is. Veel rechercheonderzoeken blijven op de zogeheten plank liggen. De werk- en roosterdruk in de basispolitiezorg is in veel korpsen alarmerend hoog.

Grens bereikt
Het benoemen van de problemen is in ruime mate aan de orde geweest. Nu wordt het tijd voor oplossingen, want wat ons betreft is de grens bereikt. De politie, maar ook de samenleving, verdient die oplossingen ook. Op basis van een grondige analyse stelt de ACP het volgende voor:

1. Centralisatie van de ondersteunende taken bij de politie: Op dit moment ligt het beheer van de politie in handen van 26 korpsbeheerders. De ACP is van mening dat dit heeft geleid tot enorme bureaucratie en een stroperig besluitvormingsproces. Belangrijk voorbeeld daarvan is de ontwikkeling van de ICT-systemen bij de politie (bestand is hieronder bijgevoegd). Het centraliseren van ondersteunende taken op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, ICT en personeelszaken zal leiden tot afname van bureaucratie en komt de snelheid van besluitvorming ten goede.

2. Vereenvoudiging en harmonisatie beleidsvorming: Rondom het opzetten en vormgeven van beleid is in de 26 korpsen een groots bureaucratisch proces ontstaan. Dit is veelal gebeurd ten behoeve van korpsbeheerders, Regionale Colleges en departementen. Er wordt veel tijd en energie gestoken in de doorvertaling van dit beleid naar werkplannen voor de politie. Voor de uitvoering van die werkplannen zijn echter amper politiemensen beschikbaar. De ACP pleit voor een eenduidig, gestandaardiseerd, maar ook sterk vereenvoudigd beleidsproces.

3. Centrale sturing op samenwerking regiokorpsen: In de afgelopen jaren zijn er veel vormen van samenwerking ontstaan tussen de politiekorpsen. Over het rendement/resultaat daarvan is geen duidelijk beeld te geven. Onderzoek van de korpsbeheerders laat dit zien. Ook blijkt dat er geen of onvoldoende samenhang in de samenwerking is. De ACP stelt voor centraal te bepalen op welke terreinen de korpsen moeten samenwerken. Ook de sturing op die processen moet centraal plaatsvinden.

4. Politieonderwijs:

- De opzet van de politieopleiding moet veranderen. Door de opleiding te versnellen kunnen politiemensen sneller op straat gebracht worden zonder de kwaliteit van het onderwijs aan te tasten.
- De maximale opleidingscapaciteit van de Politieacademie benutten, om te zorgen dat ook over 4 jaar voldoende politiemensen de organisatie binnenkomen. Per jaar zijn er 2300 opleidingsplaatsen voor nieuwe politiemensen. Voor 2009 zijn daarvan slechts 1700 opleidingsplaatsen aangevraagd door de regiokorpsen.

Waarborgen
Als politievakbond komt de ACP in de eerste plaats op voor de belangen van politiemensen. Als de oplossingen die wij hierboven voorstellen doorgevoerd worden, formuleert de ACP daarom de volgende harde eisen als het gaan om waarborgen. Politiemensen hebben recht op een fatsoenlijk pakket aan maatregelen om hun werk en inkomen veilig te stellen.

De politievakbond ACP eist:

1. Geen (gedwongen) ontslagen aangezien er voldoende vacatures zijn. 2. Budget om sterkte politie voor de komende 3 jaar op peil te houden. 3. Afspraken over om- her- en bijscholing van medewerkers naar `blauw' en recherche.
4. Keuzes ten aanzien van de taken c.q. werkzaamheden van de politie op landelijk en regionaal niveau die passen bij de beschikbare capaciteit. Met andere woorden: prioriteiten stellen!

Deze eisen brengt de ACP in tijdens het overleg met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wanneer we spreken over de problemen in de politiekorpsen.

Wil je reageren? Stuur dan een e-mail naar reactie@acp.nl
---

Bestanden:
Nulmeting_VTSpn_2008.pdf
Brief_VTSpn_aan_BZK_inzake_nulmeting.pdf rapport_Vacaturedruk_recherche.pdf