Deelgemeente Osdorp Amsterdam


Begroting 2009: afmaken wat in gang is gezet

25 november 2008
Op dinsdag 25 november zijn de algemene beschouwingen over de begroting in de Open Raad.

`Doorgaan waar we mee bezig zijn, afmaken wat we zijn begonnen'. Dit is het motto dat het dagelijks bestuur van stadsdeel Osdorp geeft aan de begroting 2009. Wethouder Financiën Achmed Baâdoud: "Veel projecten die wij de afgelopen twee jaar hebben bedacht en uitgevoerd, blijken aan te slaan. Dat signaal kregen wij ook van bewoners naar aanleiding van de tussentijdse evaluatie over twee jaar besturen: niet alles overhoop halen, maar goed afmaken wat in gang is gezet."

Op dinsdag 25 november zijn de algemene beschouwingen over de begroting in de Open Raad. Tijdens deze vergadering wordt door de deelraad ook een besluit genomen over de verhoging van afvalstoffentarieven en over de nieuwe legestarieven.

Integrale aanpak van buurten

Stadsdeel Osdorp verbetert en vernieuwt de buurten vanuit drie invalshoeken: stedenbouwkundig, sociaal en economisch. In 2009 gaat Osdorp daarmee door. Dit gebeurt in samenwerking met woningbouwcorporaties, bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en de collega-stadsdelen van Nieuw West en de gemeente Amsterdam. Osdorp behoort ook tot een van de vijf Amsterdamse stadsdelen met `Vogelaarwijken'. In stadsdeel Osdorp betreft het de buurten: Zuidwest Kwadrant, de Borrendammebuurt, Reimerswaalbuurt en de Wildemanbuurt. In 2009 komt daarom extra geld van het Rijk beschikbaar voor bewonersparticipatie en het uitvoeren van de Amsterdamse wijkaanpak.

Op het terrein van wonen, leefomgeving en veiligheid noemt het dagelijks bestuur in de begroting 2009 het volgende:


* Het vernieuwingsplan voor de Wildemanbuurt wordt begin 2009 voorgelegd aan de deelraad; daarna kan onder regie van de betrokken corporaties en in samenwerking met het stadsdeel en bewoners worden begonnen met de uitwerking.
* Osdorp zet zich in om samen met de omliggende stadsdelen en de stad Amsterdam het huidige winkelcentrum te transformeren naar het centrum van Amsterdam Nieuw West. In 2009 worden in het deelgebied SuHa-buurt (Van Suchtelen van de Haare) de eerste nieuwe woningen gebouwd. Het huidige winkelareaal (tegengaan van leegstand) wordt verbeterd en het culturele en recreatieve aanbod aan de Sloterplas-oever wordt vergroot.

* Samen met ondernemers, vastgoedeigenaren, omwonenden en (toekomstige) bezoekers van het centrum wordt gewerkt aan de voorbereiding van de eerste grootschalige ontwikkeling van winkels en woningen op Plein Zuid.

* Aan de Sloterplas-oever komt geen nieuw stadsdeelhuis. Dit is eerder dit jaar besloten. Begin 2009 wijst de deelraad naar verwachting een nieuwe plek aan.

* In de Reimerswaalbuurt worden de eerste woningen gebouwd, ook de nieuwe St. Lucasschool (eerste paal wordt dinsdag 25 november geslagen) verrijst hier in 2009.

* In 2009 komt er een nieuw ontwerp voor het Jongerencentrum; naar verwachting wordt deze begin 2010 opgeleverd in het stedelijk vernieuwingsgebied Osdorp Midden Noord. Tot die tijd kunnen jongeren terecht bij de jongerenbus die vanaf 2009 te vinden is in verschillende buurten in Osdorp.

* Het stadsdeel vindt een gevarieerd woningaanbod belangrijk. Zij zet zich extra in voor jongeren in een kwetsbare positie. In 2009 wordt er een zogenoemd `Kamers met Kansen'- project gebouwd in het Zuidwest Kwadrant. Dit zijn 32 woonplekken voor jongeren, waar ze begeleid worden naar school en werk. Een grootschaliger `Kamers met Kansen'-project wordt voorbereid in het stedelijk vernieuwingsgebied Centrumplan Amsterdam Nieuw West.
* Veiligheid blijft een belangrijk thema het komend jaar; ook in 2009 blijft het stadsdeel straatcoaches inzetten om jongerenoverlast te verminderen of te voorkomen.

Op het gebied van welzijn, participatie en sport noemt het db in de begroting 2009 het volgende:


* Het experiment met BuurtWeb in Meer en Oever is een succes gebleken. Het db stelt voor het uit te breiden naar andere buurten.

* Het digitaal bewonerspanel wordt voortgezet en uitgebreid.
* In 2009 wordt de eerste paal geslagen van het multifunctioneel sportcentrum voor brede en topsport op Ookmeer.
* `Thee met db' waarbij het dagelijks bestuur de wijk intrekt om naar bewoners te luisteren, wordt voortgezet en vindt voortaan maandelijks plaats.

* Er komt extra geld voor het organiseren van de vertrouwde evenementen zoals Koninginnedag, Sinterklaasintocht, Iftarmaaltijd.

* Om jongeren meer kansen te bieden om zich te kunnen ontwikkelen, trekt het stadsdeel in 2009 geld uit voor de Weekendschool en de Talentenschool.

* Bij het Ouder Kind Centrum kunnen ook ouders terecht met kinderen in de leeftijd tot 23 jaar. Dit was tot nu toe 12 jaar.

Op het gebied van economie en werkgelegenheid noemt de begroting 2009 het volgende:


* Verdergaan met ontwikkelen en aantrekken van bedrijven voor het bedrijventerrein Lutkemeer 1 en voorbereidingen treffen voor het ontwikkelen van Lutkemeer 3.

* In 2008 is een straatmanager aangetrokken om de winkeliers uit de gebieden Osdorper Ban/Hoekenes en Osdorpplein/Tussen Meer te ondersteunen. Dit wordt in 2009 voortgezet.
* De dienstverlening van het Ondernemershuis Nieuw West wordt uitgebreid met het toetsen van microkredieten voor startende ondernemers.

* De banenmarkt voor Nieuw West, verleden jaar voor het eerst gehouden in De Meervaart, komt in 2009 terug.
* De (langverwachte) viskraam komt op het Ecu-plein in 2009.
* Ondernemers dienen bij het stadsdeel op één plek terecht te kunnen; dit concept krijgt in 2009 handen en voeten als onderdeel van het brede project Dienstverlening.

Op gebied van openbare ruimte, recreatie en landelijk gebied noemt de begroting 2009 het volgende:


* De geslaagde proef in de Aker met `Adopteer een bak', waarbij op vijf ondergrondse afvallocaties bewoners toezicht hielden, wordt in 2009 uitgebreid.

* Extra voorlichting- en handhavingsacties, om gedragsverandering te bewerkstelligen en bewoners ervan bewust te maken dat zij zelf een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van zwerf of verkeerd geplaatst afval bij ondergrondse containers.
* Voor sloop/nieuwbouwgebieden rondom de Calandlaan en de Van Suchtelen van de Haarestraat wordt extra geld uitgetrokken voor het tijdelijk beheer van de openbare ruimte om zo een rommelig straatbeeld te voorkomen.

* Stadsdeel Osdorp werkt - samen met de centrale stad en stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer - aan het project Tuinen van West. Ambitie is om het gebied toegankelijker te maken voor recreatie, spel, educatie en ontmoeting. Voor het Osdorpse deel wordt vooral ingezet op nieuwe recreatieve verbindingen, natuurontwikkeling en verbrede landbouw.

* Het Seifertplein en het Ecu-plein worden in samenspraak met omwonenden en jongeren opnieuw ingericht.

* Er wordt in 2009 geld uitgetrokken om stadsdeel Osdorp fietsvriendelijker te maken: er komen meer fietsenstallingen op straat, bij winkels en andere voorzieningen en er komen fietslessen voor volwassenen en kinderen.