Goede forensische zorg vermindert aantal gevallen recidive

Nieuwsbericht | 25-11-2008

Minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Albayrak willen met een vernieuwing van de forensische zorg voorkomen dat personen met een psychische stoornis of verstandelijke beperking in een justitiële inrichting terecht komen, terwijl ze daar eigenlijk niet thuis horen. Een goede zorg kan het aantal gevallen van recidive verminderen. Dit blijkt uit het wetsvoorstel forensische zorg dat de bewindspersonen voor advies naar verschillende instanties hebben gestuurd.

Bij de forensische zorg gaat het om 22 strafrechtelijke titels, zoals tbs met proefverlof, een voorwaardelijke veroordeling, een sepot met voorwaarden, plaatsing in een inrichting voor veelplegers, en overbrenging vanuit het gevangeniswezen voor hulpverlening of naar een psychiatrisch ziekenhuis.

De Directie Forensische zorg van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) koopt de zorg rechtstreeks in bij de aanbieders. Alle forensische zorg wordt daarmee centraal ingekocht en wordt aan de hand van een uniforme methode bepaald welke zorg en plaatsing nodig is.

Ook van belang is het nieuwe wetsvoorstel verplichte geestelijke gezondheidszorg dat de huidige Wet bopz vervangt. Samen met de voorgestelde regeling voor de forensische zorg worden belemmeringen weggenomen die goede zorgverlening in de weg staan.

Meer informatie


* Wetsvoorstel en Memorie van Toelichting Wet Forensische zorg25-11-2008 | pdf-document, 0.18 MB

Zie het origineel

* Vernieuwing forensische zorg vermindert recidive
* Terugdringen recidive