Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


25 nov 2008

Eindhoven wil veiligheidsbeleid verbeteren

Het college van B&W van Eindhoven ziet in het rapport `Veel te winnen!' van de Visitatiecommissie Veiligheid Eindhoven voldoende aanknopingspunten om het veiligheidsbeleid in de stad en de uitvoering ervan te verbeteren. De Visitatiecommissie kreeg in juni 2008 de opdracht om onderzoek te doen naar het veiligheidsbeleid van de stad.

Directe aanleiding voor de opdracht was de terugkerende koppositie van Eindhoven in de AD-Misdaadmonitor van mei 2008.

In het rapport `Veel te winnen!' stelt de commissie vast dat Eindhoven een groot probleem heeft in de sfeer van de sociale onveiligheid. In de tweede plaats concludeert de commissie dat de gezagsdriehoek in Eindhoven (burgemeester, hoofdofficier van justitie, politiechef) niet goed functioneert.

Het college van B&W gaat met ondermeer de volgende aanbevelingen aan de slag om het veiligheidsbeleid te verbeteren:
* Vorming van een gezagsvolle driehoek van burgemeester, hoofdofficier van justitie en korpschef.

* Aanpassing van de gemeentelijke ambtelijke organisatie waarbij beleidsontwikkeling en uitvoering elk een eigenstandige positie verkrijgen / behouden.

* Investeren in de opzet van een samenhangend en doelgerichte beleidscyclus, waarbij de aanpak van inbraken, autodiefstallen en geweldsmisdrijven opgenomen worden in een geïntegreerd veiligheidsplan.

* Overleggen met de minister van Justitie over de mogelijkheid om in Eindhoven een arrondissementsrechtbank, een eigen arrondissementsparket en een penitentiaire inrichting te krijgen.
* Nader onderzoek naar de aard, omvang en ontwikkeling van vormen van zware, georganiseerde en professionele misdaad in de stad en regio.