Waterschap Aa en Maas

wintercheck dijken uit op de fiets

Waterschap Aa en Maas voert wintercheck dijken uit op de fiets

In drie dagen fietsten twee medewerkers van waterschap Aa en Maas over 110 km dijk om met eigen ogen te controleren of de dijken `winterproof' zijn. Immers, op de fiets zie je meer dan vanuit de auto. De jaarlijkse hoogwaterperiode staat weer voor de deur en dan vinden in het najaar, naast de reguliere, extra dijkinspecties plaats. Deze inspecties resulteerden in een rapport dat recent is aangeboden aan het Dagelijks Bestuur van het waterschap. Conclusie van het rapport: `De dijken voldoen aan de kwaliteitsnormen'. 081125dasverzetveelgrondbijhetmakenvanzijnhol.jpg (1132 Kb) Dijken beschermen burgers en bedrijven tegen hoogwater. Waterschap Aa en Maas beheert 110 kilometer dijk langs de Maas. Deze primaire waterkering moet voldoen aan strenge normen. Waterschappers houden de kwaliteit van de dijken scherp in de gaten en zorgen dat ze op orde blijven. Zo wordt continu gecheckt of de dijk niet onderhevig is aan erosie of wordt aangetast door dieren zoals konijnen, mollen, dassen en vossen. Deze dieren willen nog wel eens hun holen in de dijk maken waardoor de dijk minder veilig wordt. Wordt bijvoorbeeld een dassenhol in de dijk ontdekt dan wordt het dier, met medewerking van natuurorganisaties, naar een andere plek verjaagd en het gat in de dijk gedicht.

Onderhoud
Uit de rapportage blijkt dat de dijken in orde zijn maar dat op sommige plaatsen onderhoud moet plaatsvinden. Denk aan het verwijderen van planten en bomen, herstellen van verzakte grond, het dichten van een dassenhol en het herstellen van scheuren in het wegdek op de dijk. Deze punten vormen niet direct een gevaar voor de stabiliteit van de dijken, maar als er niets gebeurt kan het op den duur wel consequenties hebben. Inmiddels worden, al dan niet in overleg met partners, onderhoudsplannen opgesteld. Naast de dijken zijn ook de gemalen, sluizen en kademuren die zich in of in de buurt van een waterkering bevinden geïnspecteerd. Ook deze zijn op klein onderhoud na in orde.
081125medewerkerwaterschapdichtdassenhol.jpg (1015 Kb) Ernest de Groot, Dagelijks Bestuurslid van waterschap Aa en Maas, vindt de inspectie van dijken uitermate belangrijk:" Om de vijf jaar worden alle waterkeringen grondig bekeken. Verder wordt er elk najaar een oppervlakkige technische inspectie uitgevoerd. Zo is het waterschap via beide sporen actief in de weer met het beheer en onderhoud van onze waterkeringen in belang van het thema veilig water."