Gemeente Alkmaar


Rijk door duurzaam ondernemen

25 november 2008

Of we het nou willen of niet; de toekomst is aan duurzaam ondernemen. Twee jaar geleden schudde Al Gore de wereld al wakker met zijn film An Inconvenient Truth, waarin hij liet zien dat we iets moeten doen aan onze manier van produceren en consumeren. Doorgaan op dezelfde voet doet de poolkappen smelten, zet Nederland voor de helft onder water en maakt energie onbetaalbaar.

`Alle seinen staan op rood', zegt ook Anne-Marie Rakhorst. Ze sleepte acht jaar geleden de titel Zakenvrouw van het Jaar in de wacht en is oprichtster en eigenaar van Search, een internationaal ingenieursbedrijf in Amsterdam. Half november was ze te gast op het congres Rijk door duurzaam ondernemen, dat de gemeente Alkmaar, de Kamer van Koophandel Noordwest-Holland (KvK), het Ontwikkelbedrijf Noord Holland Noord en Ondernemend Alkmaar organiseerden in het AZ Stadion in de Boekelermeer. De locatie was niet voor niets gekozen. Ligt het aan de gemeente Alkmaar dan wordt het bedrijventerrein één van de duurzaamste gebieden van Nederland.

Om die duurzaamheid te bevorderen, stelde wethouder Rian van Dam van Economische Zaken aan het eind van het congres enkele vouchers beschikbaar. Daarmee kunnen vijf bedrijven die grond kopen van de gemeente Alkmaar op Boekelermeer, gratis consultancy-uren krijgen op het gebied van duurzaamheid. De bonnen vertegenwoordigen een waarde van elk vierduizend euro. Gerrit Valk die als voorzitter van de KvK het congres in goede banen leidde, verdubbelde dat aantal nog eens.

25 november 2008