Gemeente Dongen


Dongen toneel van NATRES-oefening

De gemeente Dongen heeft op vrijdag 21 november 2008 meegedaan aan een grootschalige NATRES-oefening crisisbeheersing en rampenbestrijding. Het was voor het eerst dat deze oefening in Brabant werd gehouden. In totaal deden 250 vertegenwoordigers mee van gemeente, leger, politie, brandweer en geneeskundige diensten.

Burgemeester Simone Dirven-van Aalst besloot meteen tot medewerking toen ze enige tijd geleden werd benaderd door leden van de Nationale Reserve (onderdeel van de Koninklijke Landmacht) voor het houden van een oefening ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan. "Bij een oefening als deze is altijd sprake van veel leermomenten voor alle betrokken partijen", aldus de burgemeester.
Behalve de grote omvang, was ook bijzonder dat de oefening in de bebouwde kom werd gehouden. Daardoor moesten de hulpverleners ook rekening houden met de interactie van toeschouwers, zoals winkelend publiek, scholieren, automobilisten.

De oefening begon rond de middag met de ontvangst door de burgemeester op het gemeentehuis van de minister van een gefingeerd land. De minister kwam naar Dongen voor het kopen van materieel uit de militaire kazerne. Bovendien was zijn land op zoek naar handelspartners inzake genetisch gemanipuleerde kippen. Al snel bleek dat een grote menigte demonstranten zich verzamelde rond het gemeentehuis. Politie en NATRES moesten in actie komen. Een deel van de Hoge Ham werd afgezet voor alle verkeer. Later, bij de lunch in café Den Hamse Bok, was er sprake van een bommelding, waarna burgemeester en minister in allerijl l in veiligheid moesten worden gebracht. Maar ook op de nieuwe plaats van bestemming, de militaire kazerne aan de Kanaalstraat, bleek het erg onrustig. Actievoerders tegen genetische manipulatie, klommen in de hekken en stichtten brand. Er vielen tijdens de oefening tal van gewonden, van wie een militair zeer ernstig.
Op het gemeentehuis zorgde het gemeentelijk beleidsteam onder leiding van loco-burgemeester Piet Panis voor een strakke aansturing van de hulpdiensten.

Aan het eind van de middag keerde de rust terug in Dongen. De levensechte oefening maakte veel indruk op het publiek ter plaatse. Een twintigtal vertegenwoordigers van lokale, regionale en landelijke media waren uitgerukt om de spectaculaire beelden vast te leggen op film en foto.

"Er gaan altijd dingen mis, daar zal in de evaluatie aandacht aan worden besteed. Maar al met al we mogen zeer tevreden zijn over het verloop. Elkaar onder deze omstandigheden op de proef stellen heeft een bijzondere waarde", aldus burgemeester Simone Dirven-van Aalst.

Klikt u hier voor een fotoimpressie