Erasmus Universiteit Rotterdam

Onderzoek naar re-integratie broddelwerk?

Staatssecretaris Aboutaleb moet de aanbevelingen in het NICIS-rapport naar re-integratietrajecten serieus lezen. Dat stelt econome Margaretha Buurman, universitair docent in opleiding op het opinieplatform van de Erasmus School of Economics. Vorige week bracht het instituut NICIS een onderzoek uit, waaruit zou blijken dat de kosten van re-integratietrajecten per persoon wel EUR 537.000 bedragen en dat van de jaarlijkse kosten van re-integratie ook een Zuiderzeespoorlijn aangelegd had kunnen worden. Staatssecretaris Aboutaleb deed het onderzoek af als "broddelwerk" en gaf aan dat hij morgen zou stoppen met re-integratie als dat zo duur was.

"Het zou jammer zijn als staatssecretaris Aboutaleb het rapport vanwege de cijfers zou afdoen als stemmingmakerij en niet de aanbevelingen over re-integratie leest. Die zijn namelijk best verstandig," aldus Buurman.
Zij onderzoekt hoe je via verschillende manieren van aansturing ervoor kunt zorgen dat casemanagers elke cliënt het juiste re-integratietraject geven.
Buurman kan zich volledig vinden in de aanbeveling van NICIS om allereerst re-integratie toe te spitsen op mensen die er baat bij hebben. "Het gaat bij re-integratie om wat nu eigenlijk voor wie werkt. In tegenstelling tot de aanleg van een Zuiderzeespoorlijn, waarbij je slechts kunt kiezen tussen wel en niet aanleggen, kun je bij re-integratie veel meer verschillende keuzes maken in de inzet van instrumenten en doelgroepen. Dat is in het verleden veel te weinig gebeurd."
Ook pleit NICIS voor een meer 'evidence based' inzet van re-integratie, betere onderzoeksmethoden en zelfs de inzet van experimenten. Volgens Buurman is een 'evidence based' therapie in de gezondheidszorg heel gewoon. "Dus waarom niet bij re-integratie?"

Voor het volledige artikel en meer (achtergrond) informatie op het opinieplatform www.economieopinie.nl, het online opinieplatform van economen van de Erasmus School of Economics over actuele onderwerpen in binnen- en buitenland.