Gemeente Ede

nummer 225 / Ede, 25 november 2008

Gemeente, Woonstede, Plicht Getrouw en Huurdersbond Ede evalueren contract
Partijen komen prestatieafspraken na

Het college van Ede stelde vandaag de evaluatie vast over het prestatiecontract tussen de gemeente, de woningcorporaties en de Huurdersbond Ede. Bijzonder in Ede is dat de Huurdersbond ondertekenaar is van de prestatieafspraken. Ede is een van de weinige gemeenten waar dit gebeurt en liep daarmee vooruit op de nieuwe overlegwet die per januari 2009 ingaat. Alle partijen zijn positief over de samenwerking en concluderen dat veel van de gemaakte afspraken voor deze periode worden nagekomen.

Drie jaar geleden sloten de gemeente Ede, de woningcorporaties Woonstede en Plicht Getrouw en de Huurdersbond Ede een prestatiecontract 2005 t/m 2010 af. In het contract staan 56 afspraken over de volle breedte van het werkterrein van de corporaties. De evaluatie gaat over de prestaties tot medio 2008.

Conclusies
Als succesvol punt wordt in het rapport de nieuwe huisvestigingsverordening WERV genoemd. Sinds 1 juli 2008 kunnen inwoners van de WERV binnen de grenzen van de WERV reageren op het aanbod van de woningcorporaties. Verder is het in de afgelopen periode mogelijk gemaakt om in Ede een starterlening af te sluiten. De lening is bedoeld voor starters op de koopwoningenmarkt. Over de nieuwbouw concludeerden de partijen dat deze achter loopt op de planning uit 2005. De verwachting is dat vanaf volgend jaar de bouwproductie weer goed op gang is.

Rijksbeleid
In de looptijd van de prestatieafspraken is het rijksbeleid ingrijpend gewijzigd. Dit geldt vooral voor het beleid voor corporaties. De vennootschapsbelasting, de heffing voor de Vogelaarwijken en het huurbeleid hebben consequenties voor de investeringsruimte van Woonstede en Plicht Getrouw. Beide corporaties komen de gemaakte afspraken voor deze periode na. Bij de volgende prestatieafspraken wordt bekeken wat wel en niet mogelijk is. Eind 2009 is de laatste evaluatie van de huidige afspraken.
---