Gemeente Ede

nummer 226 / Ede, 25 november 2008

Project sluit met tekort van 0,2%

Partners sluiten project Ede-Centrum succesvol af

Het project Ede-Centrum is met succes afgerond, stelt de Stichting Ede-Centrum. In deze stichting hebben ING Vastgoed, de Ontwikkelingsmaatschappij Ede en de gemeente Ede samengewerkt aan de gebiedsontwikkeling in Ede-Centrum. De stichting vraagt het college van B&W toestemming om de samenwerkingsovereenkomst te ontbinden.

In 1993 heeft de gemeenteraad van Ede besloten om voor de gebiedsontwikkeling van Ede-Centrum een Publiek Private Samenwerking (P.P.S.) aan te gaan. De gebiedsontwikkeling Ede-Centrum bestond uit een aantal deelprojecten gebouwde omgeving, openbare ruimte en parkeren.

De gemeenteraad van Ede heeft in 1993 een programma van eisen opgesteld voor het centrum. Dit leidde in 1996 tot het vaststellen van het bestemmingsplan Ede-Centrum, dat Gedeputeerde Staten van Gelderland in 1997 goedgekeurd heeft. Het bestemmingsplan is in 2001 onherroepelijk geworden.

Overheid en particuliere ondernemers moesten het project Ede-Centrum gezamenlijk aan gaan pakken. De Stichting Ede Centrum beheerde daarbij de gemeenschappelijke financiële middelen. Basis voor de P.P.S. was het Centrumplan Ede, waarin de inhoudelijke- en financiële randvoorwaarden voor de deelprojecten waren vastgelegd. In de afgelopen 10 jaar hebben ING Vastgoed Ontwikkeling, Ontwikkelings Maatschappij Ede en de Gemeente Ede in een projectstructuur samengewerkt aan de deelprojecten. Ook Amstelland Ontwikkeling Vastgoed (deelproject Cultura) en andere belanghebbende eigenaren hebben gezorgd voor de realisatie van de zogenaamde overige projecten uit het Centrumplan Ede.

Meer gerealiseerd dan afgesproken
Terugkijkend op 10 jaar samenwerking concludeert de Stichting Ede-Centrum niet zonder trots dat uiteindelijk meer gerealiseerd is dan waartoe de gemeenteraad opdracht heeft gegeven. Het totaalbedrag aan investeringen van de deelprojecten uit de
samenwerkingsovereenkomst bedroeg 244 miljoen. Het tekort op het project bedraagt 440.563,--, ofwel 0,2% van het investeringsvolume. Uiteindelijk is 317,4 miljoen in het centrum geïnvesteerd. Dit komt door de spin off van de investeringen van particuliere eigenaren. 86% van de investeringen was afkomstig van partijen uit de samenwerkingsovereenkomst en particuliere eigenaren, 13 % van de gemeente Ede en 1 % van de provincie Gelderland. Vrijwel alle deelplannen zijn nu afgerond. Het deelplan Grotestraat 54/Kerkplein is in uitvoering, de deelplannen Gelriaterrein en Doelenstraat zijn nog niet (geheel) afgerond.

Succes
Dat het project Ede-Centrum meer consumenten trekt en zorgt voor een economisch goed klimaat voor ondernemers blijkt uit de Binnenstadsmonitor van de Stichting Binnenstadsmanagement Ede. De waardering van het centrum is op vrijwel alle punten vooruit gegaan. Ook het aantal parkeerbewegingen in het centrum toont vanaf 2005 een duidelijk stijgende lijn.
Een belangrijke sleutel tot het succes van het project lag in de wijze waarop het project georganiseerd was. Het project werd aangestuurd door de projectmanager Ede-Centrum die mandaat had van de gemeenteraad en rechtstreeks verantwoording aflegt aan het college van Burgemeester en Wethouders. Dit betekende dat externe partijen snel zaken konden doen. Door de samenwerking tussen publieke en private partijen in één stichting bleven de lijnen kort en was het slagen van het project een gezamenlijk belang van alle partijen.

---