ZZP-convenant dupeert cliënten, ZZP'ers en thuiszorgorganisaties

25/11/2008 15:25

ActiZ

Kort geding ActiZ tegen ministerie VWS

Eind oktober sloot VWS een convenant af over de positie van bemiddelingsbureaus en zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers) in de AWBZ-thuiszorg. Door het convenant hoeven bemiddelingsbureaus zich niet te houden aan allerlei wet- en regelgeving en zijn ze niet verantwoordelijk voor de continuïteit en kwaliteit van de zorg. Bovendien ontvangen zij voor het bemiddelen AWBZ-geld terwijl dat bestemd is voor zorg.

Het convenant staat haaks op alle regels waar zorg-instellingen aan moeten voldoen en is daarom in strijd met de wet, aldus ActiZ. Het convenant heeft verstrekkende gevolgen voor cliënten, ZZP'ers en thuiszorgorganisaties. Daarom wil ActiZ uitvoering van het convenant via een kort geding voorkomen.

Het ministerie van VWS, de Belastingdienst en Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) sloten 23 oktober jl. een convenant over het bemiddelen van ZZP'ers in de thuiszorg door bemiddelingsbureaus. Cliënten zullen hiervan grote nadelige gevolgen ondervinden. Het bemiddelingsbureau is namelijk niet verantwoordelijk voor de voortgang van de zorg of de kwaliteit. Valt een ZZP'er uit door ziekte dan is het niet de verantwoordelijkheid van de bemiddelaar dat er snel vervangende zorg komt. Is de cliënt niet tevreden over de kwaliteit van zorg? Ook dan kan die daarmee niet terecht bij het bureau. Dat bemiddelt immers alleen maar. Via een keurmerk dat aan het convenant gekoppeld is, probeert VWS kwaliteitscriteria en eisen neer te leggen bij de ZZP'er. Maar als zelfstandige zonder personeel en zonder volledige organisatie achter zich, kan een ZZP'er natuurlijk nooit aan al die verantwoordelijkheden voldoen. "Gaat er iets fout dan kan niet alleen de cliënt nergens terecht, ook de ZZP'er staat er helemaal alleen voor", stelt Aad Koster, directeur ActiZ.

Gelijk speelveld

De bemiddelingsbureaus zijn niet verantwoordelijk voor de zorg die de ZZP'ers verlenen. Reguliere thuiszorgorganisaties dragen die verantwoording wel. Toch krijgen de bemiddelingsbureaus van VWS nu ook de status van zorginstelling zodat de bureaus contracten kunnen afsluiten met de zorgkantoren die de AWBZ-zorg inkopen. Dat is volledig in strijd met de wet, stelt ActiZ. Verder zorgt dit voor oneigenlijke concurrentie met de reguliere thuiszorg. Die organisaties hebben namelijk hogere kosten doordat zij werknemers in loondienst hebben en volop investeren in kwaliteit om de cliënt verantwoorde zorg te kunnen bieden. De bemiddelaars hoeven die investering niet te doen en dragen geen werkgevers/werknemers lasten. "De thuiszorgorganisaties krijgen nu concurrentie van een partij met lagere kosten, die geen enkele verantwoordelijkheid hoeft te dragen voor de kwaliteit van de zorg!", benadrukt Aad Koster. Van eerlijke concurrentie of een gelijk speelveld op de markt tussen reguliere zorgorganisaties en bemiddelingsbureaus is dan ook geen sprake.

Als het convenant niet van de baan gaat, dan adviseert ActiZ haar leden om het Kwaliteitskader Verantwoorde Hulp bij het Huishouden niet te tekenen. ActiZ hecht veel waarde aan dit kwaliteitskader voor de WMO maar zo'n kader heeft alleen zin als het geldt voor alle aanbieders waaronder de bemiddelingsbureaus. ActiZ vertrouwt er echter op dat de uitvoering van het convenant via de rechter voorkomen kan worden.

Het convenant moest problemen oplossen die eind 2007 ontstonden. Toen oordeelde de Belastingdienst dat er sprake was van een werkgever-werknemer relatie tussen de bemiddelaar en ZZP'er. Dit zou voor beide partijen grote financiële gevolgen hebben. Het gekunstelde convenant zorgt echter voor nieuwe problemen en is in strijd met de wet. Cliënten, thuiszorginstellingen én de ZZP'ers zelf zijn straks de dupe, stelt ActiZ. "Alleen de positie van het bemiddelingsbureau wordt versterkt en dat met geld dat bestemd is voor zorg. Dat kan niet de bedoeling zijn", besluit Aad Koster.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie

Actiz