D66

Inzicht en informatie op vastgoedveilingen verbeterd

25 november 2008

Het kabinet gaat met de verschillende partijen op de woningmarkt onderzoeken welke maatregelen getroffen kunnen worden voor vergroting van inzicht en informatie voor kopers en bieders op vastgoedveilingen. Dit heeft minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) geantwoord op vragen van D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham. Begin oktober bleek uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam dat woningen op een executieveiling ver boven of onder de marktprijs worden verkocht.

Beter inzicht en betere informatie

De onderzoekers stelden een aantal bezwaren van het huidige veilingsysteem aan de orde. Van der Ham bracht deze problemen onder de aandacht van het kabinet. "Ik ben blij dat het kabinet de problemen met vastgoedveilingen nu aanpakt", aldus de sociaal-liberaal. "Beter inzicht en betere informatie bij de veiling van vastgoedobjecten zijn een goede zaak. In deze tijden van crisis en een vastgelopen Nederlandse woningmarkt is extra aandacht voor en toezicht op de verkoop van woningen noodzakelijk. Het is belangrijk dat deze verkoop niet kunstmatig laag gehouden wordt door handelaren. Daardoor kunnen mensen in financiële problemen komen."

Regionale organisatie verbeteren

Het kabinet gaat op verzoek van Van der Ham ook onderzoeken wat verbeterd kan worden in de regionale organisatie van de veilingen. Het onderzoek liet zien dat er regionaal grote verschillen zijn in marktwerking en concurrentievermogen op vastgoedveilingen. De minister gaat nu de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vragen met de desbetreffende marktpartijen in overleg te treden. Van der Ham: "Het is goed dat het kabinet dit verder onderzoekt. Wanneer veilingen meer regionaal gecentreerd kunnen worden, of wanneer er minder veilingen met meer huizen kunnen plaatsvinden, wordt de concurrentie bevordert."