De Nederlandse Bank


Publicatie DNB Working Paper 188: Pessimisten gaan later met pensioen

Nieuwsbericht

Datum 25 november 2008

Terwijl de levensverwachting is gestegen is de pensioenleeftijd gedaald in de meeste rijke landen. Dit vergroot de druk op de pensioenfondsen. Onderzoek van DNB wijst uit dat subjectieve levensverwachtingen van invloed zijn op de leeftijd waarop individuen met pensioen willen gaan.

Pessimisten

Individuen houden bij de timing van hun pensionering rekening met de stijgende levensverwachting. Hoe mensen gestemd zijn over hun eigen toekomst is daarbij belangrijk. De grootste pessimisten, die zeer somber zijn over hun levensverwachting, zijn het minst geneigd om met pensioen te gaan. Individuen die minder somber zijn over hun toekomst, gaan wat vroeger met pensioen. Althans, tot een bepaalde grens. De grootste optimisten gaan namelijk ook weer pas op latere leeftijd met pensioen.

Lager opgeleiden

Het effect van levensverwachtingen op de leeftijd van pensionering staat los van de welstand, zo blijkt uit het onderzoek. Opmerkelijk is dat lager opgeleiden hun keuze voor pensionering beter afstemmen op hun levensverwachtingen dan de hoger opgeleiden. Subjectieve levensverwachtingen zullen er zeker voor mannen toe leiden dat de pensioenleeftijd zal toenemen. Dit zal in de toekomst de financiële druk op pensioenfondsen verlichten.

Onderzoek van DNB

Het onderzoek is gedaan door Federica Teppa (De Nederlandsche Bank & Netspar), in samenwerking met Owen O'Donnell (University of Macedonia, Greece) en Eddy van Doorslaer (Erasmus Universiteit & Netspar). De resultaten van het onderzoek zijn beschreven in het DNB Working Paper nr. 188 'Can subjective survival expectations explain retirement behavior?'