Gemeente Baarn

WMO steelt de show op 20 november

foto wmoshow.jpg

Cabaret, discussie en informatie over de WMO tijdens wervelende show in het Brandpunt

Donderdagavond 20 november was het Brandpunt decor voor een bijzondere show met zang, muziek, cabaret, discussie en informatie over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Onder de bezielende leiding van Nachtzusters Kaat en Anna Schalkes konden een kleine 100 aanwezigen genieten van een avond vol humor en informatie. De gezusters Schalkes noemden zichzelf met recht ervaringsdeskundigen op alle gebieden van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Binnen een zoals dat heet ideale thuissituatie bemantelzorgen zij elkaar al jaren met gesloten beurzen op hun boerderette net onder het gewest Baarn en bleken verstand te hebben van allerlei zaken.

De levende statistiek aan het begin van de avond wees uit dat voor anderen zorgen een zware klus is, dat er eigenlijk altijd meer zorg nodig is en dat iedereen graag zelf een keer verzorgd zou willen worden. Dit laatste was overigens mogelijk tijdens de dag van de mantelzorg op 8 november. Uit de statistiek werd ook duidelijk dat de WMO toch vooral als een bezuinigingsmaatregel wordt ervaren.

Een panel bestaande uit de wethouder, een medewerker van het zorgloket gemeente Baarn, de Thuiszorg en het Gewest Eemland gaf antwoord op tal van vragen uit het publiek. Gelukkig gaven diverse aanwezigen aan heel tevreden te zijn met hun huidige thuishulp. Ook hebben zij geen moeite gehad met de overschakeling naar de WMO. Maar er waren ook scherpe kanttekingen. Zoals een halvering van het Persoons Gebonden Budget, onbevredigende indicaties en de veel te lange behandelingstermijn van WMO-aanvragen. Daarnaast discussierde men over het al dan niet inschakelen van pubers bij de zorg voor zieke ouders en passeerden de termen Hulp bij het Huishouden 1 en Hulp bij het Huishouden 2 de revue.

Volgens wethouder De Wilde heeft de gemeente Baarn ingezet op een soepele invoering van de WMO. Bij de aanbesteding is niet alleen geselecteerd op prijs, maar zeker ook op kwaliteit. Ondanks de scherpe aanbesteding meent de Thuiszorg nog voldoende kwaliteit van zorg te kunnen leveren.

Vrijwilligers werden in het welverdiende zonnetje gezet tijdens het afsluitende vrijwilligerslied. De Nachtzusters prezen de vrijwilligers en de gemeente om hun positieve kijk op de wereld en al hun steun. Daarmee kwam een eind aan een zeer informatieve en geslaagde avond.