Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer

Datum Bijlage(n) 25 november 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGLM-2008/1537 - Onderwerp
Beleid ten aanzien van de door de EU opgestelde zwarte lijst luchtvaart

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van uw verzoek geïnformeerd te worden over het Kabinetsbeleid ten aanzien van het vliegen met luchtvaartmaatschappijen die door de Europese Unie op de zogenaamde Zwarte lijst zijn geplaatst kan ik u het volgende meedelen.

Het doel van de Europese zwarte lijst is voorkomen dat onveilige maatschappijen naar Europa vliegen en het Europese publiek bewust maken van de onveilige situatie met betrekking tot de luchtvaart in een aantal landen en bij een aantal specifieke luchtvaartmaatschappijen.
Uitgangspunt voor het handelen van de Europese Commissie vormen de minimum normen en standaarden zoals die zijn opgesteld door de internationale burgerluchtvaart organisatie ICAO. Deze lijst wordt met grote zorgvuldigheid opgesteld en periodiek door de Europese commissie, in overleg met de EU lidstaten, getoetst aan de luchtvaart veiligheidssituatie van het betrokken land. Opname van Indonesië op de lijst is ingegeven door het ontbreken van effectief veiligheidstoezicht op de luchtvaartmaatschappijen vallend onder de verantwoordelijkheid van de luchtvaartautoriteiten van het betrokken land en het grote aantal luchtvaartongevallen in de afgelopen jaren. Om die reden is het advies dat gestoeld is op de Europese zwarte lijst overgenomen in het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Binnen Europa geldt een verbod voor luchtvaartmaatschappijen die op de zwarte lijst staan. Buiten Europa geldt de zwarte lijst als een advies aan de reizigers. Het staat elk individu vrij om dit advies te negeren dan wel, indien voor het verrichten van werkzaamheden of het onderhouden van contacten het reizen met luchtvaart Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGLM-2008/1537

maatschappijen die op de zwarte lijst van de Europese Unie geplaatst zijn absoluut noodzakelijk maken, onder eigen verantwoordelijkheid en onder afweging van de veiligheidsrisico's, vluchten met deze luchtvaartmaatschappijen te maken.

Zoals ik stelde wordt de lijst door de Europese Commissie met grote zorgvuldigheid opgesteld en periodiek getoetst op de veiligheidsrisico's die gepaard gaan met het vliegen met luchtvaartmaatschappijen die op de lijst voorkomen. De publicitaire aandacht die veelal gepaard kan gaan met reizen van bewindspersonen en parlementariërs vereisen mijns inziens een extra zorgvuldige afweging van alle in het geding zijnde aspecten. Een afweging die per geval en per land kan verschillen.

Het Ministerie van Defensie hanteert thans het beleid om in beginsel geen gebruik te maken van zwarte lijst luchtvaartmaatschappijen voor het vervoeren van defensie personeel. Inmiddels loopt overleg om te komen tot een voorstel voor een beleidslijn voor alle overheidspersoneel. Deze beleidslijn zal naar verwachting binnenkort in de Raad van Ministers worden vastgesteld.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings

c.c. Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken
Vaste Commissie voor Verkeer en Waterstaat

---