Politie Rotterdam Rijnmond


* GEMEENTE EN POLITIE ZETTEN DNA-SPRAY IN TEGEN OVERVALLERS

De politie Rotterdam-Rijnmond en de gemeente Rotterdam hebben een nieuw middel ingezet in de strijd tegen overvallers. Diverse winkels en tankstations in de regio worden de komende tijd voorzien van de Selecta DNA-spray. Overvallers worden bij het verlaten van de locatie besprayd met een transparante vloeistof die een unieke DNA-code bevat. Deze vloeistof licht op als de persoon met een UV-lamp beschenen wordt.

Tabakswinkel Dubbelbros op de Kerstendijk 5 in Rotterdam is de eerste winkel die met de Selecta DNA-spray is uitgerust. In de komende weken zullen nog eens twintig winkels en meerdere tankstations van de spray-units worden voorzien. Potentiële overvallers worden door middel van waarschuwingsborden gewezen op de aanwezigheid van de spray. Het betreft een experiment van een jaar. In dit jaar wordt bekeken of het middel zowel voor de winkelier als voor de politie het gewenste effect heeft, namelijk het voorkomen van overvallen. Tevens kan de inzet van deze spray bijdragen aan het opsporen van de dader(s) wanneer de overval toch heeft plaatsgevonden.

Een Selecta DNA Spray unit wordt gekoppeld aan het overval-alarm. Wanneer het overvalalarm in werking wordt gesteld en de dader binnen bereik van de unit komt, wordt de unit geactiveerd en zal zijn unieke spray verspreiden. De dader(s) worden bij het verlaten van het plaats delict besmet met de Selecta DNA Spray en dragen de sporen met zich mee. Deze sporen zijn met het blote oog niet zichtbaar. Pas wanneer de overvaller met een UV-lamp beschenen wordt, licht hij op. Politieauto's zijn uitgerust met deze lampen. Doordat iedere spray-unit een unieke DNA-code bevat, is de verdachte te koppelen aan de locatie waar de overval heeft plaatsgevonden.

Aangetroffen materiaal kan door de Forensische Opsporing worden afgenomen en ter analyse worden opgestuurd naar Verilabs in Leiden, een inmiddels geaccrediteerd forensisch laboratorium. Zij garanderen een responsetijd van minder dan 72 uur.

De politie Amsterdam-Amstelland bekijkt momenteel de mogelijkheden om ook een pilot met de DNA-spray te starten.