Provincie Groningen

vast GS stellen concept Beleidsnotitie Flora- en Faunawet vast 25 november 2008

Gedeputeerde Staten hebben op 25 november 2008 het ontwerp van de Beleidsnotitie Flora- en faunawet 2009 vastgesteld. In dit beleidsplan staat hoe de provincie Groningen deze wet de komende 5 jaar gaat uitvoeren. De notitie geeft aan dat het toenemende aantal ganzen het nodig maakt het intensieve verjagen van ganzen van landbouwgronden voort te zetten. Ook moet er meer aandacht komen voor aanrijdingen met reeën. Vanaf 3 december a.s. heeft men zes weken de tijd om te reageren op de concept-beleidsnotitie.

Op basis van de Flora- en faunawet worden door de provincie ontheffingen gegeven aan de Faunabeheereenheid Groningen. Dit orgaan geeft vervolgens toestemming aan boeren en jagers om dieren te verjagen of af te schieten. De notitie is een actualisering van het beleid dat vanaf 2002 is gevoerd. Het gaat daarbij in het bijzonder om het verjagen van dieren die schade veroorzaken aan de landbouw en aan weide- en akkervogels. Als er geen andere bevredigende oplossing bestaat kan ook toestemming gegeven worden tot afschot van enkele dieren ter afschrikking.

Ganzenschade
De regeling voor ganzenschade is de laatste jaren sterk veranderd. Tot eind 2003 werd de ganzenschade door het ministerie van LNV uitbetaald zonder dat er een verplichting was voor de boer om de ganzen te verjagen. In 2005 zijn door alle provincies 'foerageergebieden' aangewezen. De ganzen worden 's winters vanuit de overige landbouwgebieden daarheen verjaagd. Schade buiten deze 'foerageergebieden' wordt alleen nog vergoed indien de ganzen met ondersteunend afschot worden verjaagd.

Het aantal ganzen dat 's winters vanuit het noorden ons land bezoekt en in het voorjaar weer vertrekt neemt ieder jaar toe. In Groningen zijn dit vooral de grauwe gans, brandgans en kolgans. De laatste jaren nemen echter ook de populaties snel toe van ganzensoorten die het gehele jaar in ons land blijven en die hier ook broeden.

Reeën
Het aantal reeën is de laatste tien jaar toegenomen. Het aantal aanrijdingen met reeën is de laatste vijf jaar weer gestegen, mede door de toegenomen mobiliteit. Deze aanrijdingen komen verspreid over de hele provincie voor. GS willen onderzoeken of er meer voorzieningen (zoals verbeterde reewildspiegels) kunnen worden geplaatst daar waar vaak reeën oversteken om op die manier aanrijdingen te voorkomen. Ook zal er vanwege verdrinkingsgevaar blijvend aandacht zijn voor de aanleg van uittreeplaatsen bij kanalen en waterlopen die bij de provincie in beheer zijn.

Weidevogels
De laatste jaren is er een landelijke vrijstelling om vossen en kraaien te doden omdat zij schade berokkenen aan weidevogels in het broedseizoen. Middelen als kunstlicht en vangkooien zijn hierbij toegestaan. Omdat de populaties weidevogels afnemen wil de provincie het huidige beleid voortzetten. Deze aanpak levert tevens een belangrijke bijdrage aan het draagvlak voor het ingezette beleid voor weide- en akkervogels.

Knobbelzwanen
GS houden vast aan het terughoudend beleid wat betreft afschot van knobbelzwanen die landbouwschade veroorzaken. Boeren moeten eerst proberen de vogels te verjagen met een vuurwerkpistool. Verder wordt geprobeerd de uitbreiding van de zwanen te beperken door in het voorjaar per nest een deel van de eieren te schudden, zodat er maar een of twee jongen uitkomen.

Procedure
De notitie ligt vanaf 3 december 2008 gedurende zes weken op het provinciehuis ter inzage om op te reageren. Na verzameling van de reacties en eventuele wijzigingen zullen GS de definitieve notitie vaststellen.
Vanaf die datum is de notitie ook te vinden op de website van de provincie en op te vragen bij publieksvoorlichting van de afdeling Communicatie en Kabinet.

25 november 2008