Provincie Groningen

Provincie investeert twee miljoen in leefbaarheid 25 november 2008

De komende drie jaar investeert de provincie Groningen in totaal twee miljoen euro in het welzijn van kwetsbare groepen en de verbetering van de leefbaarheid. Dit doet de provincie door het geld beschikbaar te stellen voor de bouw en de verbetering van gebouwen. Het gaat bijvoorbeeld om multifunctionele gebouwen en dorpshuizen, kleinschalige woonzorgaccommodaties en voorzieningen voor de dagbesteding van gehandicapten.

De middelen zijn beschikbaar vanuit het Investeringsfonds Wonen, Welzijn en Zorg (WWZ). Het fonds is met name bedoeld voor de cofinanciering van kleinschalige voorzieningen op het gebied van wonen, welzijn en zorg voor kwetsbare groepen, verbetering van de leefbaarheid van buurten en wijken, bereikbaarheid en beschikbaarheid van voorzieningen op het platteland. Met het verlenen van subsidies wil de provincie stimuleren dat deze voorzieningen tot stand komen.

Een deel van dit fonds (7 ton per jaar) is gekoppeld aan een subsidieprogramma dat is samengesteld door gemeenten, provincie, en de Europese Unie, Leader. Dit betekent dat voor de projecten naast het geld van de provincie ook geld van de gemeente en van de Europese Unie beschikbaar kan komen.
Op dit is het op delen van het platteland soms moeilijk om voorzieningen zoals een bibliotheek, het welzijnswerk, of de basisschool, open te houden. Maar om het platteland aantrekkelijk te houden voor jongeren en gezinnen en om ouderen langer in hun vertrouwde omgeving te laten wonen, vindt de provincie het belangrijk dat deze voorzieningen behouden blijven.

Het overige deel van het investeringsfonds (3 ton per jaar) is bestemd voor voor voorzieningen die niet ondersteund kunnen worden vanuit Leader. Hierdoor wordt de hele provincie vanuit het Investeringsfonds WWZ ondersteund. Het gaat hier om voorzieningen zoals hospices, wijkservicecentra, of een bijna-thuis-huizen.

Initiatiefnemers kunnen een aanvraag indienen bij de provincie. De subsidieaanvragen worden vervolgens op volgorde van de datum van binnenkomst afgehandeld.

25 november 2008