Weer probleem chipkaart: studenten moeten betalen voor metro Rotterdam

25/11/2008 15:55

SP

Uit onderzoek van de SP blijkt dat door de invoering van de OV-chipkaart in Rotterdam een deel van de studenten met een OV-kaart gedwongen is in 90 procent van de metrostations een kaartje te kopen om met de metro te kunnen reizen. De nieuwe OV-studentenkaarten hebben namelijk nog geen chip. SP-Kamerlid Emile Roemer: "Een kaart die beter zou zijn voor de reiziger, dat was de belofte bij deze OV-Chipkaart. Dit is nu alweer het zoveelste ongemak. Eén ding is zeker, van deze chipkaart wordt geen reiziger beter."

Bezitters van een OV-studentenkaart gaan grote problemen ondervinden wanneer er in Rotterdam vanaf januari alleen nog maar met een OV-Chipkaart gereisd kan worden in de metro. Doordat hun OV-kaart de chip mist, gaan de poortjes voor studenten niet open. SP-Kamerlid Emile Roemer: " Roemer: "Dit is waanzin. De OV-studentenkaart geeft studenten het recht om zonder beperkingen te reizen in heel Nederland, dus ook in Rotterdam."

Voor studenten in Rotterdam worden er nu allerlei noodmaatregelen getroffen met extra kaarten die moeten worden gebruikt in de metro. Maar voor een student uit een andere stad die bijvoorbeeld één vak volgt in Rotterdam of gewoon op bezoek komt bij vrienden, is nog geen oplossing gevonden. De enige mogelijkheid die zo'n student heeft, is op zoek gaan naar een verkoop- en informatiepunt van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET. Daar kan dan een apart kaartje worden afgehaald op vertoon van een geldige OV-Studentenkaart. Uit navraag bij de RET blijkt echter dat slechts op vijf van de 48 metrostations in Rotterdam een verkoop- en informatiepunt zit. Op andere stations is het dus niet mogelijk om te reizen op een geldige OV-studentenkaart.

Een aantal weken geleden heeft Roemer staatssecretaris Huizinga van Verkeer hiervoor al gewaarschuwd maar de problemen zijn totaal niet opgelost. Het SP-Kamerlid is hier absoluut niet over te spreken en eist snelle opheldering van de staatssecretaris. Daarnaast zal hij volgende week in een extra debat over de chipkaart eisen dat de poortjes van de Rotterdamse metro niet dichtgaan voordat de RET zijn zaken beter heeft geregeld.





http://www.sp.nl