Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Grijze bollen kritisch bekeken (persbericht 068, 2008)

Wie regelmatig in Hoogezand-Sappemeer komt, weet waar het over gaat. De grijze bollen maken deel uit van het straatbeeld. In plantsoenen en op trottoirs zijn ze aangebracht. Hun doel behoeft weinig uitleg: voorkomen dat automobilisten daar rijden waar het niet mag, op plekken waar autos schade aan gemeentelijke eigendommen of gevaar voor andere verkeersdeelnemers kunnen opleveren.

Wethouder Frans Luijckx heeft de gemeenteraad toegezegd nog eens kritisch te zullen bekijken of ze wel allemaal nodig zijn. Op woensdag 26 november is hij aanwezig bij het verwijderen van één van de grijze bollen op het parkeerterrein van de Lidl in Sappemeer. In totaal haalt de afdeling Stadsbeheer van de gemeente 43 bollen weg. Niet alle bollen zijn even noodzakelijk gebleken, en dat leverde dus een lijst op met locaties waar de bol de komende tijd verdwijnt of al verdwenen is.

Eigenlijk zijn het halve bollen op een vlakke ondergrond, gemaakt van beton en in het grijs geschilderd. Menig automobilist die een bocht te krap nam is er hardhandig mee in aanraking gekomen, soms met schade aan de auto als gevolg. Toen veel woongebieden tot 30-kilometergebied zijn omgedoopt, is de gemeente begonnen met het gebruik van dit materiaal. Het belangrijkste doel is om te voorkomen dat automobilisten plantsoenen, stoepranden en trottoirs stukrijden. Het herstel van schades door autoverkeer vormt een schadepost van enkele tienduizenden euro's per jaar. Zonder bollen was dat bedrag waarschijnlijk veel hoger geweest. De bollen liggen vooral in de woon- en winkelgebieden in de gemeente.

Komen er dan geen bollen meer bij? Nee, dat is ook niet geval. In overleg met met wijk-, buurt-, en dorpsverenigingen blijkt dat er in sommige gevallen nog wel behoefte is zo'n afscheiding. Er wordt wel een terughoudend beleid gevoerd ten aanzien van de plaatsing van de bollen en daar waar mogelijk wordt gekeken naar een alternatief. Afhankelijk van de siuatie blijft de gemeente dus kiezen voor een grijze bol als een alternatief daar niet wenselijk is of niet voldoet.