Gemeente Winschoten


Evaluatie duivenbeleid

Om de overlast van stadsduiven te verminderen heeft de gemeente Winschoten in de zomer van 2007 een duiventil op het dak van het stadhuis geplaatst. Om te inventariseren of de overlast ook merkbaar is verminderd zal in het voorjaar van 2009 een enquête onder direct omwonenden worden uitgezet.

In de zomer van 2007 is op het dak van het stadhuis een duiventil geplaatst. In deze duiventil worden stadsduiven gevoerd en ze vinden er een droog en veilig onderkomen. Het aantal duiven dat vanaf de plaatsing van de til de duiventil bezoekt is gestegen van 100 naar 350 stuks per week in het 3e kwartaal 2008. In de afgelopen zomerperiode hebben zich in totaal 15 broedparen gevormd. Ieder broedpaar zorgt gemiddeld voor acht nakomelingen. Door gelegde eieren te schudden of te vervangen door kalkeieren wordt de aanwas van stadsduiven op een natuurlijke manier beperkt.

Verder zijn er 40 postduiven gevangen en via het ringnummer teruggebracht naar de rechtmatige eigenaar en worden verzwakte en zieke duiven gevangen en verzorgd. Door het afvangen van gestrande postduiven (40 stuks) en het schudden van eieren is voorkomen dat de duivenpopulatie zou zijn gegroeid van 400 naar 560 duiven. De gemeente denkt hiermee op een positieve wijze de duivenpopulatie hanteerbaar te houden.