Nieuw-Vlaamse Alliantie


Na Leterme moet ook Peeters op de knieën (25/11/08)

De reactie van de Franstaligen op de niet-benoeming van de drie burgemeesters is niet mis te verstaan. Ze vragen niets meer of minder dan dat Vlaams minister-president Kris Peeters door het stof kruipt en zich distantieert van de enig mogelijke en strikt juridische beslissing van minister Keulen. Nadat de Franstaligen eerst Yves Leterme naar hun pijpen hebben doen dansen, dreigt nu ook Kris Peeters op zijn knieën te moeten gaan zitten. N-VA-voorzitter Bart De Wever en Vlaams parlementslid Geert Bourgeois roepen Kris Peeters en CD&V op om zich te bezinnen over de gemaakte keuzes. Intussen moet de Vlaamse Regering stante pede de tuchtprocedure starten tegen deze drie burgemeesters.

Eind september besloot Kris Peeters dat hij van de Franstaligen de door de Vlaamse Regering geëiste garanties gekregen had voor een geloofwaardige dialoog die fundamentele stappen vooruit zou zetten in de staatshervorming. Vandaag wordt de vrees van de N-VA bevestigd dat die garanties in feite niets voorstelden.

Kris Peeters moet nu op zijn knieën gaan zitten, gewoon opdat de Franstaligen nog aan tafel zouden willen blijven. En om als meest waarschijnlijke resultaat het eerste pakket borrelnootjes binnen te halen dat al vorige winter onderhandeld was, dat Brussel opnieuw 200 miljoen rijker maakt en dat ook enkele bevoegdheden bevat speciaal op vraag van de Franstaligen, zoals de huurwetgeving. Voor dat magere beestje zou Kris Peeters nu door het stof moeten kruipen.

Precies om dit scenario te vermijden hadden wij als N-VA samen met CD&V en met de voltallige Vlaamse Regering duidelijke voorwaarden gesteld aan deze dialoog. Helaas heeft men die voorwaarden over boord gegooid. Daardoor zijn de Vlamingen nu de speelbal van de Franstaligen.

Voor de N-VA moet de Vlaamse Regering stante pede de tuchtprocedure tegen deze drie burgemeesters opstarten. Alleen zo kan ze bewijzen dat deze drie Franstalige burgemeesters op dezelfde manier behandeld worden als elke andere burgemeester die in Vlaanderen de wet overtreedt.

Auteur:
Bart De Wever, Algemeen voorzitter N-VA
Geert Bourgeois, Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be