Provincie Utrecht

Levensloopbestendig Zeist-Oost een stap dichterbij

25-11-2008 -

Provincie Utrecht en gemeente Zeist nemen ieder 50% van de financiering op zich om van Zeist-Oost een levensloopbestendige wijk te maken. Medio 2009 starten de werkzaamheden die zullen duren tot in 2015. Hiervoor gaan beide partijen een prestatiecontract ondertekenen.

De uitgangspunten voor de levensloopbestendige wijk zijn van tevoren vastgelegd in een visie-traject waarbij De Seysterveste, Zeisterwoude, Meander Omnium, Abrona, Vitras en Warande zijn betrokken. Uit deze visie zijn concrete initiatieven gekomen die de gemeente Zeist samen met de provincie gaat financieren. De stimuleringsbijdrage van de provincie, ruim EUR 1.700.000 en de gemaakte plannen zijn een begin om van Zeist-Oost een levensloopbestendige wijk te maken. Maar dat wil niet zeggen dat er verder niet meer geïnvesteerd gaat worden. De uitvoering van de plannen ligt bij de gemeente en de betrokken partijen.

Om de wijk levensloopbestendig te maken, geschikt voor bewoners van alle leeftijden of leefstijlen en met of zonder beperking, worden allerlei voorzieningen gerealiseerd. Bijvoorbeeld een gezondheidscentrum, een wijkservicepunt en een activiteitencentrum. Om te kunnen garanderen dat bewoners zo lang mogelijk zelfstandig maar vooral ook plezierig in de wijk kunnen blijven wonen, wordt een wijkcoach aangesteld. Deze zal ervoor zorgen dat het aanbod op het gebied van wonen, welzijn en zorg beter afgestemd is op de vraag. De coach is de contactpersoon voor de bewoners en de organisaties die de diensten leveren. Ook het woningaanbod zal beter aansluiten op de woonwensen van bijvoorbeeld mensen met een beperking of ouderen.

De bijdrage die de provincie levert komt voort uit het programma Wel Thuis! Met dit programma levert de provincie een bijdrage aan de maatschappelijke ambitie om mensen met een zorgbehoefte zelfstandig te laten wonen, in hun eigen woning en met behoud van de regie over hun leven.

Het project `Zorgeloos Wonen' is opgenomen in de samenwerkingsagenda, waarin afspraken staan die de provincie met gemeenten heeft gemaakt.

Meer informatie: Joyce Veul, telefoon 030 - 258 2153