Intern toezicht woningcorporaties is vrijblijvendheid voorbij

25/11/2008 16:34

VTW

VTW-voorzitter: "Intern toezicht woningcorporaties is vrijblijvendheid voorbij"

VTW begroet 1.500-ste lid

De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) verwelkomt deze maand haar 1.500-ste lid, de heer Nolles, lid van de Raad van Commissarissen van woningcorporatie Weststellingwerf. De 1.500 VTW-leden vertegenwoordigen 280 woningcorporaties en zijn samen verantwoordelijk voor ruim 80% van het totale aantal verhuureenheden van alle woningcorporaties. Een belangrijke mijlpaal voor de noodzakelijke professionalisering van het interne toezicht in de branche.

Intern toezicht essentieel voor vertrouwen

Heino van Essen, voorzitter van de VTW: "De bankencrisis maakt dagelijks pijnlijk duidelijk hoe essentieel intern toezicht is voor het functioneren van organisaties. Dat geldt evenzo voor woningcorporaties, ook hier is het interne toezicht de vrijblijvendheid voorbij. Wij streven als vereniging naar niet minder dan excellent toezichthouderschap. Raden van Commissarissen in woningcorporaties moeten hun rol waarmaken."

Toezichthouders moeten als Raad van Commissarissen samen beschikken over een breed scala aan kennis en inzicht: van financiën, strategie, volkshuisvestelijke prestaties, mate van 'in control' zijn van de bestuurder, effectiviteit en efficiency en integriteit. En ze moeten verantwoording afleggen over het uitgeoefende toezicht aan de belanghouders.

Van Essen: "Excellent toezicht kenmerkt zich door een onafhankelijke en kritische houding tegenover het corporatiebestuur: deskundig, onafhankelijk, kritisch, integer en transparant. Dat is essentieel voor het waarborgen van het maatschappelijk en doelmatig functioneren van de corporatie. En, daarvan afgeleid, voor het vertrouwen van samenleving en politiek in de sector."

VTW: professionalisering toezichthouders

De kwaliteit van intern toezicht wordt niet uitsluitend bepaald door regels en procedures. Woningcorporaties zijn private ondernemingen met een maatschappelijk doel en dienen een publiek belang. Raden van Commissarissen in woningcorporaties opereren dus vanuit een bijzondere positie. Dat maakt hun competenties van groot belang. De VTW maakt zich al sinds haar oprichting in 2002 sterk voor de professionalisering van intern toezicht. Ze speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van professioneel intern toezicht door actieve kennisoverdracht, belangenbehartiging en het aanreiken van kaders voor toezichthouders, zoals de Governance Code voor Woningcorporaties.

Van Essen: "De VTW dwingt toezichthouders na te denken over hun eigen rol en taak. Dit komt de kwaliteit van het interne toezicht ten goede. Gelukkig bestaan Raden van Commissarissen in de corporatiesector steeds meer uit goede toezichthouders. De VTW heeft hier sinds haar oprichting in 2002 zeker aan bijgedragen. Het is een mijlpaal dat we nu al het 1500-ste lid mogen verwelkomen. Daarmee is ruim 65% van alle commissarissen binnen de corporatiesector VTW-lid. Een belangrijk draagvlak."





http://www.vtw.nl