Gemeente Sneek


armoede en ontluisterende situatie in mozambique

Wethouder Bargboer: Armoede en ontluisterende situatie in Mozambique

Na een bijzondere reis langs een aantal waterprojecten in de Kaapprovincie van Zuid-Afrika zijn wethouder Jan Bargboer en twee medewerkers van Wetterskip Fryslân, Jos Schouwenaars en Sybren Gerbens doorgereisd naar Mozambique. Dit land ligt ten noordoosten van Zuid-Afrika.

Bargboer reist op verzoek van provincie Fryslân en Vitens met de mensen van het Wetterskip mee voor het project `Fryslân aan slag voor goed drinkwater en sanitatie in het Zambezi stroomgebied'. 31 Friese gemeenten doen mee in dit project.

Burgemeester van Tete ontvangt Friese delegatie De drie maken in Mozambique kennis met het projectmanagement van Vitens Evides International die hen informeert over het project aan de Zambezi-rivier. Ook brengen ze een bezoek aan het gebied en ontmoeten ze enkele lokale bestuurders (waaronder de burgemeester van Tete, zie foto) om te praten over het project, uitbreidingsmogelijkheden, problemen die ze tegenkomen en oplossingen die bedacht zijn. Op 27 november keren ze terug naar Nederland.

De situatie in Mozambique is heel anders is dan in Zuid-Afrika. Bargboer: "Al bij het overvliegen van de stad bij de ingezette landing blijkt dat dit land er echt veel slechter voorstaat dan het deel van Zuid-Afrika waar we eerder waren. Ook de ontvangsthal doet oud aan. Nadat de Portugezen hier zijn verdwenen is er waarschijnlijk niets meer gedaan aan het vliegveld. Allereerst moeten we allerlei controles door. Stempel hier, stempeltje daar.

Please sir, please...
Als we naar buiten lopen staan minimaal tien mannen ons op te wachten om onze koffer te beveiligen en te dragen. En dat terwijl we al een bagagerunner hebben. Vier jongens komen op me af rennen. "Please Sir, please... i need some money for a bread. Just 1 rand then...". We worden opgehaald door een medewerker van Vitens-Evides. Als we het parkeerterrein van het vliegveld afrijden blijkt pas waar we terecht zijn gekomen. Open rioolstelsel, honderden winkeltjes, overal auto's, bedelaars, kooplui en krantenverkopers.

's Avonds gaan we uit eten met de medewerker van Vitens en praten over de situatie in verschillende landen in Afrika. Uiteraard bespreken we het project van de province Fryslân, de 31 gemeenten, Wetterskip Fryslân en Vitens in het kader van de Millenniumdoelstellingen.

Warm, klam en vies
De volgende ochtend in Maputo: Een warme, klamme en vieze stad. Overal liggen stapels afval. Bij het wandelen door het oude stadscentrum, gebouwd door de Portugezen, valt op dat prachtige huizen vervallen tot bouwvallen. Hier wordt niets meer aan onderhouden. Bij elk zichzelf respecterend restaurant, bank of winkel staat een zwaar bewapende groep bewakers. Voor ons hotel lopen standaard een drietal beveiligers rond. En toch blijken we, volgens de mensen van Vitens, in bepaalde straten gewoon veilig op straat te kunnen en mogen rondlopen. Het is niet aan te bevelen om de krottenwijken (`the slumps') in te gaan.

Ingestorte rioolput
De bestrating hier is minimaal tien maal slechter dan de slechtste straat in Sneek. Bomen wortelen blijkbaar bovengronds door de steenachtige ondergrond. De straten stinken naar rioollucht. Mensen gooien al hun afval gewoon direct op straat of in wat wij een plantsoen zouden noemen. Gisteravond troffen we een ingestorte rioolput aan met daaromheen plassen (riool)water. Op grote afstand er om heen lijkt het beste.

Er ontstaat hier een nieuwe groep rijken. De mensen van Vitens lieten ons dat zien door ons mee te nemen naar een club die in hartje Amsterdam niet had misstaan. We moeten wachten om een plaatsje te krijgen. De verschillen tussen rijk en arm zijn hier nog veel groter dan in Zuid-Afrika krijg ik het idee."

Openbaar toilet rondom drinkwaterreservoirs

Ontluisterende situatie
Wethouder Bargboer noemt de situatie in Mozambique als het gaat om de watervoorzieningen "ontluisterend". "We zijn in gebieden geweest waar schoon en veilig drinkwater gewoon niet beschikbaar is. Openbare 'toiletten' naast drinkwaterreservoirs (zie foto), mensen die hun behoefte in de rivier doen, hun kleren er in wassen en daar ook water halen om mee te koken en alles zonder enige vorm van sanitatie."