Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Teun Graafland nieuwe voorzitter ACTS

24 november 2008

Teun Graafland, werkzaam bij Shell, is de nieuwe voorzitter van de Executive Board van ACTS, het onderzoeksplatform dat staat voor `Advanced Chemical Technologies for Sustainability'. Hij volgt Colja Laane op die sinds januari 2007 voorzitter was, en nu directeur van het NGI (Netherlands Genomics Initiative) geworden is. Teun Graafland is in eerste instantie benoemd voor één jaar.

ACTS ging van start in 2002. Inmiddels bevindt het programma zich in de tweede fase en lopen er vijf grote publiek-private samenwerkingsprogramma's op het gebied van Duurzame Waterstof, industriële biotechnologie (B-Basic), procesminiaturisatie (PoaC), integratie van organische synthese en biosynthese (IBOS), en duurzame bulkchemie (ASPECT).

ACTS richt zich op de vertaling van resultaten uit het onderzoek naar opties voor duurzame innovaties voor het bedrijfsleven en de samenleving. De huidige programma's hebben inmiddels vrijwel al hun middelen gecommitteerd. Met het oog op een continuering van activiteiten en op initiëring en vormgeving van nieuwe programma's, zal ACTS zich de komende periode, in nauwe afstemming met de Regiegroep Chemie, richten op nieuwe en verdergaande publiek-private samenwerking. Van Teun Graafland wordt hierin een belangrijke rol verwacht.

Over Teun Graafland

Al jarenlang is Teun Graafland bijzonder actief op het snijvlak tussen bedrijfsleven, onderzoek, onderwijs en samenleving. Zo was hij vanuit Shell trekker van het Jet-Net project dat jongeren wil interesseren voor (een carrière in) de richtingen bèta en techniek, heeft hij zitting in de regiegroep Chemie en in diverse andere commissies gericht op innovatie.

Teun Graafland studeerde cum laude af in fysisch-organische Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daar promoveerde hij eveneens cum laude, in 1981. Sindsdien werkt hij voor Shell, waar hij tegenwoordig manager European Science & Education Programmes is.

Het voorzitterschap van Teun Graafland gaat in per 15 oktober 2008. Dit besluit van de ACTS Supervisory Board is 12 november bekrachtigd door het Algemeen Bestuur van NWO.

Over ACTS

ACTS is het platform voor publiek-private samenwerking in de duurzame chemie. Stakeholders zijn NWO, de ministeries van Economische Zaken en VROM, en de Vereniging van Nederlandse Chemische Industrie (VNCI). ACTS is onderdeel van NWO.