KNV wil duurzame investeringen in infra voor stimulans economie

25/11/2008 17:00

Koninklijk Nederlands Vervoer

KNV wil duurzame investeringen in infrastructuur voor stimulans economie

Den Haag, 25 november 2008. Koninklijk Nederlands Vervoer heeft tijdens haar Jaarcongres samen met VolkerWessels een rapport gepresenteerd met voorbeelden voor investeringen in infrastructuur, die de uitstoot van CO2 reduceren. KNV zet met dit rapport, dat is opgesteld door CE Delft, hoog in op verduurzaming van het weg- en spoorvervoer. De maatregelen uit het rapport kunnen op korte termijn worden gerealiseerd en zijn juist in tijden van mindere economische omstandigheden niet alleen goed voor milieu en klimaat, maar ook voor de Nederlandse economie.

De 30 gepresenteerde oplossingen zijn gezamenlijk goed voor een aanzienlijke reductie van CO2 emissies. Veel van de voorgestelde oplossingen dragen ook bij aan betere doorstroming van personen- en goederenvervoer en daarmee aan economische groei.

Verbeterde doorstroming en de aanleg van extra infrastructuurcapaciteit is een voorwaarde voor economische groei en levert verminderde CO2 uitstoot op per kilometer voor reizigers en goederen. KNV erkent dat de extra capaciteit op lange termijn tot meer CO2 uitstoot zou kunnen leiden. KNV benadrukt derhalve het belang van investeringen in schone voertuigen, aantrekkelijk OV en maatregelen zoals de aanleg van P+R capaciteit, speciale rijstroken voor Openbaar Vervoer en voor zware voertuigen.

Door dit rapport aan de staatssecretaris aan te bieden hoopt KNV dat het Kabinet zich laat inspireren door de gepresenteerde voorbeelden. Willem Heeren, voorzitter KNV: 'Laat klimaatbeleid niet in verdrukking komen door economische teruggang, maar gebruik de teruggang voor een extra impuls aan klimaatbeleid'.