FNV


25-11-2008

FNV blij met tijdelijke WW-regeling Donner, maar kritisch over voorwaarden

De hoofdmoot van het eerder door de FNV gepresenteerde tienpuntenplan, het toestaan van werktijdverkorting, is deels gehonoreerd door het kabinet. Bedrijven die door de kredietcrisis in moeilijkheden zijn geraakt, kunnen overtollige werknemers tijdelijk onderbrengen in de WW. Minister Donner stelt daarvoor 200 miljoen euro beschikbaar.

In hun brandbrief van 21 november jl. wijzen FNV, CNV en MHP het kabinet op de noodzaak van een WW-regeling voor bedrijven met een acute omzetdaling als gevolg van de kredietcrisis, zodat ze collectief ontslag kunnen vermijden. Door het toestaan van werktijdverkorting worden werknemers niet in de WW gedumpt maar blijven ze gewoon op de loonlijst staan. De regeling kan ook gelden voor tijdelijke werknemers en flexwerkers. De werkgevers worden gecompenseerd uit het werkgeversdeel van het WW-fonds.

Voorwaarden De voorwaarden die Donner aan de WW-regeling stelt, zijn echter een stuk aangescherpt in vergelijking met de voorwaarden van de bonden. Alleen bedrijven waarvan de omzet twee maanden voor de aanvraag voor werktijdverkorting met minimaal 30 procent is gedaald, komen in aanmerking. Ondernemers moeten snel zijn, ze moeten voor 1 januari 2009 een beroep doen op de regeling. Is de beschikbare 200 miljoen euro eerder op, dan kan er ook geen beroep meer worden gedaan. FNV-voorzitter Agnes Jongerius: "We zijn blij dat de regering op korte termijn een regeling heeft gemaakt die op hoofdlijnen voldoet aan onze eisen, maar de termijn tot 1 januari is erg kort. Ook vinden we de eisen erg zwaar. We houden dit natuurlijk scherp in de gaten en gaan als dat nodig is in gesprek met het kabinet voor een vervolgregeling vanaf 1 januari tegen betere voorwaarden."

Met het bedrag kunnen 20.000 werknemers tijdelijk aanspraak maken op een volledige of gedeeltelijke werkloosheidsuitkering. Inmiddels hebben ongeveer 50 bedrijven (vooral in de metaalsector) een aanvraag voor werktijdverkorting ingediend. Indien een werkgever over de afgelopen twee maanden meer dan 30 procent omzetdaling heeft, kan hij naar rato werktijdverkorting aanvragen. Het percentage werknemers dat op non-actief wordt gesteld, is gelijk aan het percentage omzetdaling.

De WW-regeling verplicht werkgevers om hun werknemers te scholen en indien mogelijk te detacheren. De werktijdverkorting geldt voor een periode van zes weken en kan daarna drie keer verlengd worden. Totaal gaat het dus om maximaal 24 weken. Jongerius: "Het zou goed kunnen dat de periode wat te kort blijkt te zijn. Daar zullen we nog goed naar moeten kijken, ook voor de vervolgregeling. Scholing en eventueel detachering en bemiddeling naar ander werk zijn kernpunten van de regeling. Daar zijn we tevreden over."

WW-rechten Verder zijn werkgevers verplicht om de betreffende werknemers na de werktijdverkorting minimaal vier weken weer in dienst te nemen zodat diens WW-rechten niet vervallen. Een goede zaak volgens Jongerius. "Dat de WW-rechten van werknemers veiliggesteld zouden moeten worden, was voor ons een heel belangrijke eis. Dat is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de bestaande werktijdverkortingsregeling. Verder is heel belangrijk dat de aanvraag in overleg met de bonden gedaan moet worden. Dus we zitten er zelf bij."