Stichting Kinderpostzegels Nederland

nieuws

Matra-financiering voor de ontwikkeling van zes dagcentra voor kinderen uit probleemgezinnen in Bosnië-Herzegovina

Kinderpostzegels start een bijzonder project in Bosnië-Herzegovina samen met haar lokale projectpartners. Het project bestaat uit het opzetten van dagcentra om kinderen die opgroeien in probleemgezinnen te stimuleren in hun persoonlijke ontwikkeling. Voor de uitvoering van dit project heeft Kinderpostzegels met succes een beroep gedaan op financiering uit het Programma Maatschappelijke Transformatie (Matra) van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Kinderpostzegels financiert zelf ook een deel mee.

Twaalf jaar na het eind van de oorlog in Bosnië-Herzegovina is de situatie van zo'n 700.000 kinderen reden voor ernstige bezorgdheid. Het aantal kinderen dat opgroeit in probleemgezinnen neemt sterk toe. Dit is met name te wijten aan de transitieproblemen die overal in Centraal- en Oost-Europa een groei van het aantal probleemgezinnen veroorzaken. In Bosnië-Herzegovina wordt deze problematiek nog eens extra vergroot door de gevolgen van de oorlog. Een werkloosheidscijfer van 45%, het ontbreken van een uitkeringensysteem en onbehandelde oorlogstrauma's die vaak alcoholisme en gewelddadig gedrag tot gevolg hebben, bedreigen het gezinsleven. Veel gezinnen ontbreekt het aan de capaciteiten om hun kinderen te helpen op te groeien tot evenwichtige volwassenen. Opgroeien in een probleemgezin betekent een serieus risico om als volwassene te eindigen als dader of slachtoffer van (huiselijk) geweld. Probleemgedrag wordt vaak van ouder op kind doorgegeven. Zonder tegenmaatregelen leidt dit vervolgens weer tot een stijging van het aantal probleemgezinnen. Ook de jeugdcriminaliteit in Bosnië-Herzegovina is toegenomen.

In Roemenië en Polen bijvoorbeeld hebben vergelijkbare problemen sinds langere tijd de aandacht. Men heeft al enige tijd geleden ingezien dat weeshuizen geen goede kindvriendelijke oplossing bieden en bovendien enorm duur zijn. Daarnaast was het niet mogelijk alle kinderen uit probleemgezinnen onder te brengen in bijvoorbeeld de pleegzorg. Vandaar dat door Roemeense organisaties initiatieven zijn opgezet die kinderen juist ondersteunen door na schooltijd een soort tweede en veilige huiskamer te bieden. Hier kunnen zij terecht voor steun en faciliteiten, zoals huiswerkbegeleiding, ontspanningsactiviteiten, individuele psychologische hulpverlening en basisgezondheidszorg. Veel van deze centra besteden ook aandacht aan het verbeteren van de situatie en vaardigheden van de ouders door het aanbieden van maatschappelijk werk en cursussen. Vaak bieden de centra een maaltijd- en schoolboekenservice en groepstherapie. Daarnaast behoren douches, wasserette, vrijwilligerswerk voor de gemeenschap tot de mogelijkheden. De kinderen zijn zelf ook zeer actief in de organisatie van activiteiten en er zijn veel vrijwilligers bij betrokken. Hierdoor is het een relatief goedkope voorziening, waar kinderen op een positieve manier leren hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Dit type dagcentrum was tot nog toe vrijwel onbekend in Bosnië-Herzegovina. Na kennismaking met het model zijn de lokale projectpartners er erg enthousiast over geworden. Op dit moment ontwikkelen ook twee andere lokale partnerorganisaties na informatie hierover zich in deze richting.

Het project 'Today´s children are tomorrow´s parents' gaat zes dagcentra opzetten waar minimaal 240 kinderen per jaar terecht kunnen, met minimaal 60 vrijwilligers en 24 goedgetrainde medewerkers. Daarnaast is het de bedoeling dat het initiatief een dusdanige uitstraling heeft, waardoor een verdere verspreiding bewerkstelligd kan worden. Zo zal er een handleiding verschijnen en een slotconferentie plaatsvinden.