VVD


25-11-2008

VVD niet overtuigd van noodzaak wijziging Grondwet

De VVD-fractie in de eerste Kamer kan zich niet vinden in het wetsvoorstel dat rechters zelf de bevoegdheid geeft wetten te toetsen aan de Grondwet.

Het wetsvoorstel (28 331) is ingediend door Femke Halsema van GroenLinks.

VVD-woordvoerster Anne-Wil Duthler: "Dit is niet zomaar een wetsvoorstel, maar een wetsvoorstel dat de verhoudingen in onze constitutionele democratie ingrijpend wijzigt."

GroenLinks is van mening dat een wezenlijke functie van de rechter is om de grondwet `bij de tijd te brengen'. De betekenis van grondrechten is afhankelijk van maatschappelijke omstandigheden en in de maatschappij levende opvattingen, en het is een taak van de rechter om de grondrechten van een eigentijdse interpretatie te voorzien. In dit laatste verschilt de VVD-fractie grondig van mening met Halsema. "Indien zich maatschappelijke ontwikkelingen voordoen, zoals de ontwikkeling van nieuwe technologieën, dan is het een taak van de wetgever om de grondrechten zo nodig aan te passen. En niet die van de rechter", aldus Duthler.

Een van de pijlers waarop onze constitutionele democratie is gebaseerd is de Trias Politica. De centrale gedachte hierbij is dat voor een goed functionerende democratische rechtsstaat het nodig is dat er een scheiding bestaat tussen de wetgevende, controlerende en uitvoerende macht. De VVD vindt dan ook dat de wetgever zelf verantwoordelijk is voor het invullen en handhaven van zijn autonome rol als controleur van de uitvoering.

Dit wetsvoorstel getuigt ook van weinig vertrouwen in de kwaliteit van de wetgever. Duthler: "Als het knelpunt bij de kwaliteit van de wetgever zit, moet daar de oplossing worden gevonden. De oplossing voor de - vermeende - achterblijvende kwaliteit van de wetgever ligt niet in het ontmantelen van zijn macht, niet in het uithollen van zijn functie, maar in het aanreiken van instrumenten om de kwaliteit van het uitoefenen van zijn functie te verbeteren."

Klik hier voor de volledige inbreng van Anne-Wil Duthler.

25 november 2008

Anne-Wil Duthler