CDA-rapport over woningmarkt onevenwichtig

25/11/2008 17:09

De Nederlandse Woonbond

Op 24 november heeft het Wetenschappelijk Instituut van het CDA het rapport 'De woningmarkt in beweging: naar een markt die werkt' uitgebracht. De Nederlandse Woonbond vindt de conclusies in het rapport onevenwichtig. Het Wetenschappelijk Instituut wil de huren met 1 tot 1,5 procent boven de inflatie verhogen, maar tegelijkertijd niets aan de koopmarkt doen. Het taboe op de hypotheekrenteaftrek blijft bestaan, waardoor de werking van de woningmarkt onevenwichtig blijft.

Volgens het Wetenschappelijk Instituut is de kloof tussen kopen en huren te groot. De Woonbond ondersteunt dat, maar niet omdat huren te goedkoop zou zijn, maar omdat de koopprijzen te hoog zijn. Deze prijzen zijn zo hoog door de riante fiscale behandeling van het eigenwoningbezit. Dit kost de overheid 14 miljard euro per jaar en leidt tot een ongelijke behandeling tussen huurders en kopers. De gemiddelde koopquote was in 2006 16 procent en de gemiddelde huurquote 24 procent. Van de hoge koopprijzen gaat bovendien een opwaartse druk op de huurprijzen uit.

Ook andere voorstellen van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA wijst de Woonbond af. Men wil wel de overdrachtsbelasting ter discussie stellen, maar houdt vast aan het principe van de hypotheekrenteaftrek. Daarmee wordt de ongelijke (fiscale) behandeling alleen maar vergroot. Het is ook onlogisch om de verstoorde WOZ-waarde, die veel te hoog is door de hypotheekrenteaftrek, in het woningwaarderingsstelsel op te nemen.

De Woonbond is verbaasd over de reactie van premier Balkenende dat een boveninflatoire huurverhoging een serieuze overweging verdient. Hij neemt hiermee een voorschot om in de volgende kabinetsperiode het inflatievolgend huurbeleid te willen verlaten. Onevenwichtig dat de premier wel het huurbeleid van het huidige kabinet ter discussie wil stellen, maar niet wil praten over afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.

De Woonbond vindt het juist een goede zaak dat, na jaren van hoge huurstijgingen, de huren niet meer stijgen dan de inflatie.





http://www.woonbond.nl