Friese waterschappen

Waddenzeedijk Terschelling

Definitief plan voor verbetering Waddenzeedijk Terschelling

dinsdag, 25 november 2008
Wetterskip Fryslân heeft een plan opgesteld om de Waddenzeedijk van Terschelling te verbeteren. De bekleding van de dijk wordt vernieuwd, zodat deze weer aan de veiligheidsnormen voldoet. Dit staat in het dijkverbeteringsplan en is onderdeel van het landelijke HoogWaterBeschermingsProgramma.

Het dijkverbeteringsplan wordt op 16 december 2008 door het Algemeen Bestuur vastgesteld. Hierna geeft Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân de definitieve goedkeuring.

De dijk wordt verbeterd over een lengte van ongeveer één kilometer op het westelijk deel van Terschelling, en ongeveer drie kilometer op het oostelijk deel. De huidige (granietblokken) bekleding van de dijk beneden het fietspad wordt vervangen door betonzuilen (vijfhoekige, langwerpige blokken beton). Het onderste deel van de dijk tot aan het water wordt voorzien van een extra laag met zware steenblokken. Als het plan is goedgekeurd kunnen de werkzaamheden in het voorjaar van 2009 beginnen. In 2011 voldoet de dijk dan weer aan de veiligheidseisen.

Deze dijkverbetering valt onder het landelijke
Hoogwaterbeschermingsprogramma. Dit programma is in 2007 opgesteld en omvat landelijk bijna honderd verbeteringsprojecten. Deze verbeteringen zijn nodig, omdat delen van dijken en kusten onvoldoende veilig bleken na een toetsronde in 2005. Om alle verbeterprojecten te coördineren is het Hoogwaterbeschermingsprogramma opgesteld. Het is de bedoeling dat alle (delen van) dijken en kusten in 2015 weer aan de veiligheidsnormen voldoen.