Onderwijsbond CNV


Nieuws

25 november 2008

Kamer eist geld voor godsdienstles

Categorie: Algemeen nieuws

Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en ChristenUnie wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) structureel geld vrijmaakt voor godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs op openbare basisscholen.

Dijksma wil het geld voor andere zaken gebruiken, maar de drie regeringsfracties willen bij behandeling van de onderwijsbegroting in december de subsidie afdwingen. Het gaat om een jaarlijks bedrag van 10 miljoen euro om de docenten te betalen en de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen. De lessen levensbeschouwelijke vorming vallen niet onder verantwoordelijkheid van de openbare school, maar als een groep ouders erom vraagt, is een school wel verplicht deze te faciliteren. De lessen worden nu gegeven door vertegenwoordigers vanuit kerken, het Humanistisch Verbond, door imams of door andere vrijwilligers.

Vorig jaar kwam de kwestie ook aan de orde bij de onderwijsbegroting. Onder druk van Dijksma bond de PvdA toen in en werd slechts een eenmalige subsidie van 2,7 miljoen euro toegekend. CDA-Kamerlid Jan Jacob van Dijk bereidt daarom nu weer een amendement voor op de onderwijsbegroting. Daarin zal hij om de benodigde 10 miljoen euro per jaar vragen. Van Dijk denkt deze week in overleg met PvdA en ChristenUnie de financiële dekking rond te krijgen.

Ook de PvdA zal zich in dat geval scharen achter de motie, zegt Tweede Kamerlid Margot Kraneveldt: `Vorig jaar is het voorstel niet doorgegaan, omdat de staatssecretaris financieel klem zat. Maar we kunnen niet elk jaar weer losse bedragen toezeggen. Daar kan het veld niet op bouwen. Wij begrijpen dat Dijksma andere prioriteiten heeft, maar willen dit jaar de structurele financiering echt rond krijgen.' CNV Onderwijs is voorstander van steun aan godsdienstles in het openbaar onderwijs.


---