PvdA Europees parlement


VN moet harder optreden tegen verkrachtingen

25 november 2008

"De VN-vredesmacht in Congo moet zich veel meer richten op de bescherming van vrouwen, zonder versterking van politiediensten en justitie komt er geen vrede. Hele gezinnen worden geterroriseerd door de verkrachtingen", zegt Europarlementariƫr Thijs Berman (PvdA) op de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen.

Wereldwijd wordt een op de drie vrouwen slachtoffer van geweld. In Congo is de situatie het meest schrijnend. Slachtoffers worden vaak ernstig gewond achtergelaten, meermalen verkracht, onder het oog van gezinsleden. Dit leidt tot onafzienbaar leed en tot ontwrichting van de samenleving. Morgen (26/11) vertrekt minister Bert Koenders (ontwikkelingssamenwerking) naar Congo, om de situatie ter plekke te evalueren.

De straffeloosheid maakt dat er dit geweld tegen vrouwen toeneemt. Het Nederlandse ontwikkelingsbeleid is gericht op het tegengaan van straffeloosheid en steunt projecten die de toegang van verkrachte vrouwen tot het rechtssysteem versterken. " Monuc zou hier op aan moeten sluiten", aldus Berman.

Vorige week is in de Veiligheidsraad van de VN besloten 3000 soldaten toe te voegen aan Monuc. Bescherming van vrouwen en versterking van rechtbanken moeten topprioriteit zijn van de vredesmacht MONUC, die nu met 17.000 soldaten in Congo aanwezig is. Berman:" Monuc moet veel harder optreden tegen verkrachtende soldaten. Geweld tegen vrouwen is een strijdmiddel, het is een onderdeel van de oorlog, en het valt dus binnen het mandaat van Monuc. Maar er gebeurt te weinig."