Vroege sneeuwval bedreigt Afghaanse gezinnen

25/11/2008 17:24

Oxfam Novib

Den Haag, 25 november 2008 - Terwijl de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Afghanistan bezoekt, kampen vijf miljoen Afghanen met voedseltekorten. De vroege sneeuwval belemmert de hulpverlening en dreigt de situatie verder te verergeren, zo waarschuwt Oxfam Novib vandaag. Naar schatting lopen 1,8 miljoen mensen een verhoogd risico op ondervoeding, vooral jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

"De sneeuw is dit jaar vroeg gevallen. Dat bemoeilijkt de hulpverlening aan plattelandsgezinnen," zegt Matt Waldman, medewerker van Oxfam International in Afghanistan.

"Jonge kinderen, zwangere vrouwen en ouderen lijden nu al aan ondervoeding. Nu de strenge Afghaanse winter nadert, moet de internationale gemeenschap alles op alles zetten om kwetsbare mensen te helpen en sterfgevallen te voorkomen."

Ondanks herhaalde waarschuwingen van hulporganisaties, hebben donorlanden slechts de helft gefinancierd van de door de VN gevraagde noodhulp om de voedselcrisis aan te pakken. De VN heeft onvoldoende staf in Afghanistan om de noodhulp te coördineren en de benodigde informatie te verzamelen.

"Om de kwetsbaarheid van de bevolking voor rampen te verminderen, moet er meer geïnvesteerd worden in landbouw en plattelandsontwikkeling. Bijna drie kwart van de bevolking werkt in de landbouw of is afhankelijk van gerelateerde activiteiten. Desondanks was slechts één procent van de bijdrage van de VS bestemd voor landbouwhulp en de rest voor militaire hulp," zegt Waldman.

Weliswaar wordt er op dit moment noodhulp geleverd, toch dringen Afghaanse en buitenlandse hulporganisaties er bij de internationale gemeenschap op aan meer geld vrij te maken voor de voedselcrisis. De VN moet snel in staat worden gesteld het personeelsbestand uit te breiden, zodat ze de benodigde hulp kan leveren en de inspanningen effectief kan coördineren. De organisaties hebben ook alle partijen in het conflict opgeroepen om noodhulp door te laten, zodat voedsel en andere hulp kwetsbare Afghaanse gezinnen bereikt.

De voedselcrisis in Afghanistan wordt door jaren van droogtes, door het geweld en door snel stijgende wereldvoedselprijzen verergerd. Oxfam en haar partners werken aan het aanleggen van wintervoedselvoorraden voor kwetsbare Afghaanse gezinnen, en stimuleren duurzame plattelandsontwikkeling voor de lange termijn.

Over Oxfam Novib

Mensen in ontwikkelingslanden moeten een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, het zelf kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Oxfam Novib samen met partnerorganisaties ter plaatse, bedrijven, overheden, Oxfam-organisaties wereldwijd en andere 'ambassadeurs van het zelfdoen'.





http://www.oxfamnovib.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,