13.000 jong e 'internetverslaafden'

25/11/2008 17:24

IVO

Resultaten IVO Monitor Internet en Jongeren

Rotterdam, 25 november 2008

Uit de Monitor Internet en Jongeren van onderzoeksinstituut IVO blijkt dat in Nederland ruim 3% van de jongeren van de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs, zo'n 13.000 jongeren in de leeftijd van 13-14 jaar, compulsief (dwangmatig) met het internet omgaat en 'internetverslaafd' genoemd zouden kunnen worden.

Nagenoeg alle jongeren uit de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs hebben thuis toegang tot het internet en maken er praktisch dagelijks gebruik van. Wekelijks zijn jongeren van deze leeftijd gemiddeld zo'n 14 uur online. Internet wordt door hen vooral benut als communicatiemiddel. Vier van de zes belangrijkste internettoepassingen voor de jongeren zijn sociaal van aard: email, MSN, online games en netwerksites als hyves.nl en Sugababes.nl.

Steeds meer jongeren hebben bovendien toegang tot internet op de eigen kamer. Dit heeft tot gevolg dat ouders minder toezicht op het internetgebruik van hun kinderen kunnen houden. Het percentage compulsieve internetters lijkt over het algemeen iets af te nemen (3,2% in 2008), maar onder allochtone jongeren stijgt het duidelijk (tot 6,4% in 2008).

De gegevens laten ook zien dat compulsief internetgebruik samen gaat met lager psychosociaal welbevinden. Compulsieve internetters zijn eenzamer, hebben meer depressieve klachten en minder zelfvertrouwen. Compulsief internetgebruik kan betrekking hebben op verschillende toepassingen, de duidelijkste relatie kon echter worden aangetoond met het spelen van online games. Hoewel online games niet de meeste spelers trekken, besteden spelers hieraan wel de meeste tijd.

Het onderzoek maakt echter ook duidelijk dat online gamen voor veruit de meeste spelers geen negatieve psychologische gevolgen heeft. Integendeel, jongeren die dagelijks gamen, maar dat niet compulsief doen, doen het psychosociaal zelfs wat beter dan hun leeftijdsgenoten. Een deel van de gamers (5,4 %) vertoont echter compulsieve kenmerken. Deze jongeren besteden gemiddeld bijna 40 uur aan hun online computer game en zijn psychosociaal slechter af dan hun leeftijdsgenoten. Klaarblijkelijk is er een kleine groep jongeren die niet in staat is om met de verleidingen van de virtuele wereld om te gaan.

Het monitoronderzoek Internet en Jongeren dat jaarlijks door het IVO wordt uitgevoerd, volgt het internetgebruik van jongeren in de leeftijdscategorie van 11 tot en met 16 jaar. In zowel 2006, 2007 en 2008 hebben ruim 4500 jongeren een vragenlijst ingevuld. De vierde meting van de monitor Internet en Jongeren wordt vanaf februari 2009 uitgevoerd.





http://www.ivo.nl