Gemeente Urk

Gemeente Urk financieel op koers

De tweede bestuursrapportage 2008 laat zien dat er op Urk heel wat werk wordt verzet. Op tal van beleidsterreinen is vooruitgang geboekt. In financieel opzicht is er een positief resultaat ten opzichte van de vastgestelde begroting 2008. Het negatieve resultaat ad EUR 64.000 in de eerste bestuursrapportage is daarbij tenietgedaan. Door incidentele meevallers en een goede budgetdiscipline sluit de rapportage met een positief bedrag van EUR 116.230. Het college van Burgemeester en Wethouders doet de gemeenteraad het voorstel om het positieve resultaat toe te voegen aan de post onvoorzien.

Jaarlijks worden er twee bestuursrapportages gemaakt. Door middel van deze rapportages leggen burgemeester en wethouders tussentijds verantwoording af over het gevoerde beleid. Per programma wordt de voortgang geschetst van de strategische projecten en overige zaken. Daaruit blijkt Urk op Koers ligt. Zo gaat het goed met de woningbouwproductie en zit er vaart in projecten als het palenscherm. Over de uitvoering van de WMO zijn de cliënten tevreden. Daarnaast mocht Urk de 18.000ste inwoner begroeten.

In financieel opzicht zijn de budgetten tot en met het derde kwartaal doorlopen en geanalyseerd. Ondanks een forse afboeking van de gemaakte kosten voor het havenplan dat niet doorgaat (project Plan Fa´rus) is er een positief resultaat gerealiseerd. Dit stemt tot tevredenheid. Gegeven de huidige vooruitzichten zal het vierde kwartaal geen negatieve invloed uitoefenen op het jaarresultaat. De verwachting is eerder dat het gunstiger uitpakt. De componenten die het resultaat positief hebben beïnvloed, zijn met name minder uitgaven voor de bijstand (voordeel WWB inkomensdeel ad EUR 193.000), hogere dividenduitkeringen (EUR 176.000) en een aanpassing van de balanswaarde van een deelneming (EUR 162.000). Verder is er een extra teruggaaf aan omzetbelasting ontvangen(EUR 158.000). Aan de minkant waren er de financiële gevolgen van het stopzetten van de havenplannen (EUR 450.000) en de extra kosten van inhuur tijdelijk personeel (bijna EUR 300.000). Vanwege ondermeer de krappe arbeidsmarkt staan vacatures langer open, terwijl het werk moet doorgaan.

Bestemming resultaat
Het voorstel is om het resultaat uit de tweede rapportage voorlopig toe te voegen aan de post onvoorzien. Resultaatverdeling vindt derhalve volgend voorjaar plaats bij het vaststellen van de jaarstukken 2008. Dan kan worden bezien of er mogelijkheden zijn om reserves, zoals de WMO-reserve op het gewenste niveau te brengen en incidentele beleidswensen zoals nieuwe kleedkamers voor SVU te realiseren. Vervolgprocedure De tweede tussenrapportage 2008 wordt conform de geldende procedure op 2 december 2008 behandeld in commissie I van de gemeenteraad. Op 18 december 2008 volgt dan de openbare behandeling in de gemeenteraad.