vFAS tevreden over afschaffing flitsscheiding

25/11/2008 17:31

vFAS

Ouderschapsplan bij scheiding wettelijk verplicht

De vereniging van Familierechtadvocaten Scheidingsbemiddelaars (vFAS) is blij dat vandaag de flitsscheiding is afgeschaft in Nederland. Daarnaast reageert de vereniging verheugd op het verplicht opstellen van een ouderschapsplan bij echtscheiding, een geesteskind van de vFAS. De wet 'bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding', die vanmiddag aangenomen werd door de Eerste Kamer, verplicht ouders bij een scheiding een plan op te stellen waarin afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen worden vastgelegd.

Bij een flitsscheiding wordt een huwelijk omgezet in een geregistreerd partnerschap aan het loket van de burgerlijke stand. Bij ditzelfde loket kan een geregistreerd partnerschap tevens ontbonden worden en zo was het voor getrouwde paren mogelijk binnen een dag te scheiden.

Doorn in het oog

Scheidingsbemiddelaars en familierechtadvocaten van de vFAS waren zeer ontevreden over deze scheidingsmethode. "De flitsscheiding is ons altijd een doorn in het oog geweest," aldus Anke Mulder, bestuurslid van de vFAS. "Los van het feit dat de flitsscheiding niet erkend wordt in het buitenland, staat deze methode haaks op onze overtuiging dat scheiden een zorgvuldig proces is dat niet in één dag kan plaatsvinden. In zo'n korte periode kun je onmogelijk goede afspraken met elkaar maken, waar iedereen zich in kan vinden."

Het ouderschapsplan is er op gericht dat ouders vroegtijdig nadenken over de invulling van het ouderschap na de scheiding en hierover afspraken maken om onnodige conflicten te voorkomen. Zo moeten ze een verdeling maken tussen de zorg- en opvoedingstaken, de omgang, de verdeling van de kosten voor de kinderen en over de wijze van informatieverstrekking en raadpleging van elkaar in de toekomst. Het nieuw aangenomen wetsvoorstel gaat ervan uit dat beide ouders na de scheiding gezamenlijk verantwoordelijk blijven voor de kinderen.

Zoeken naar duurzame afspraken

Mulder: "Wij zijn erg blij dat eindelijk wettelijk erkend wordt wat wij al lang wisten, namelijk dat je bij een scheiding waarbij kinderen betrokken zijn, moet zoeken naar duurzame afspraken en oplossingen. Daarom hebben wij het ouderschapsplan al een aantal jaar geleden ontwikkeld." Ook moet in het plan worden aangegeven in hoeverre de kinderen betrokken zijn bij het opstellen van plan. In principe kan zonder ouderschapsplan geen scheiding worden aangevraagd.





http://www.vfas.nl

www.vfas.nl