Leefbaar Rotterdam


dinsdag, november 25, 2008

Bedreiging in de bibliotheek

Eerder berichtten we over de ervaringen van het Roteb personeel dat met bedreigingen te kampen had. Het is voor burgers ook niet altijd makkelijk om aangifte te doen. Een voorval dat vorige week in de Bibliotheek plaatsvond, is illustratief. Hennie van Schaik stelde hierover schriftelijke vragen.

Een oudere man werd in de bibliotheek geconfronteerd met overlastgevend en irritant gedrag van een drietal jongens. De groep aanspreken op het vertoonde gedrag, had niet het gewenste resultaat. Het tegengestelde was wel het geval, het zorgde ervoor dat de man nu zelf het mikpunt werd van de herrieschoppers. Het gedrag van de groep ontaardde in het gooien van een boek en het luidkeels verkondigen van antisemitische beledigingen en de bedreiging de man de keel door te snijden.

De bedreigingen gebeurden in het bijzijn van inmiddels opgetrommeld beveiligingspersoneel dat, in verband met eerdere incidenten, tegenwoordig permanent aanwezig is in de bibliotheek. De politie liet gelukkig niet lang op zich wachten en heeft de drie jongens meegenomen. Toen de man van het voorval aangifte wilde doen werd dat echter niet op prijs gesteld. Als argument werd aangevoerd dat de groep in kwestie ook aangifte kon doen en dat zij met zn drieën waren. De meeste stemmen tellen dus blijkbaar, ook al staat de groep bekend als notoir overlastgevend.

In de praktijk gebeurt het helaas veelvuldig dat burgers die aangifte doen van een misdrijf, om uiteenlopende redenen, niet adequaat worden geholpen. Bij bedreiging is het delict misschien lastig te bewijzen, maar daarom niet minder reëel. Het niet opnemen van aangiften leidt ook tot een onjuist beeld in de veiligheidsindex. Leefbaar Rotterdam is dan ook van mening dat serieuze bedreiging altijd moet leiden tot aangifte en de politie moet deze altijd opnemen en onderzoeken.